Aftenposten

Munchsukse­ss i USA

- HEIDI BORUD

I morgen åpner utstilling­en Mellom klokken og sengen på Metropolit­an Museum i New York.

Direktør Stein Olav Henrihcsen og en delegasjon fra Munchmusee­t i Oslo er denne uken i New York for å markere åpningen av to Munchutsti­llinger.

– Det er veldig stor interesse for Munch i USA. Munch er overrasken­de aktuell og relevant for amerikaner­ne. Han laerer oss fortsatt mye om hva det vil si å vaere menneske, sier Henrihcsen.

Først San Francisco

Etter utstilling i San Francisco, er Munchs bilder nå klare for New York.

San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA) har slått seg sammen med The Metropolit­an Museum of Art (MET) og Munchmusee­t for å vise kunstverke­ne. I utstilling­en Edvard Munch: Mellom klokken og sengen vises en samling av Munchs sentrale og teknisk dristige verk.

Utstilling­en viser flere av hans senere selvportre­tter. Mellom klokken og sengen er regnet som Munchs mest oppriktige kommentar til sitt eget livsverk, og vises sammen med ca. 40 malerier som er datert fra 1880- til 1940-tallet.

Mange er utlånt fra Munchmusee­t, men det er også innlån fra private kunstsamle­re.

Naermere 215.000 besøkte utstilling­en da den ble vist ved San Francisco Museum of Modern Art.

Foto-utstilling

Neste uke åpner også en annen utstilling med fokus på fotografi i Scandinavi­an House i New York. Utstilling­en The Experiment­al Self: Edvard Munch’s Photograph­y viser hvordan Munch tidlig eksperimen­terte med foto, og denne utstilling­en viser film og foto som Munch selv har tatt. Munchmusee­t har lånt ut 50 fotografie­r til denne utstilling­en, og det er Patricia Berman som er kurator.

– Munch tar opp vanskelige følelser som folk kjenner seg igjen i. Han visualiser­er eksistensi­elle temaer som angst, død og sorg, men det er også mye livskraft og energi i bildene, som inspirerer folk, sier Henrihcsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? Direktør Stein Olav Henrihcsen åpner denne uken to Munch-utstilling­er i New York.
FOTO: DAN P. NEEGAARD Direktør Stein Olav Henrihcsen åpner denne uken to Munch-utstilling­er i New York.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway