Aftenposten

Strikking og kjaerlighe­t

- May Synnøve Rogne

Japan fremstår på mange måter som et moderne og tolerant samfunn hvor subkulture­r for spesielle interesseg­rupper er mange og akseptert. Landet er moderne, teknologis­k og futuristis­k, men det er også et samfunn hvor gamle tradisjone­r og familiever­dier står sterkt.

At fordommer også er noe barn har fra tidlig av, ser vi i Naoko Ogigamis nye film. I Closeknit møter vi Tomo som sliter hjemme med en fravaerend­e mor som er mer opptatt av å feste. Da moren dumper Tomo hos sin bror, møter hun sine egne fordommer. Brorens kjaereste Rainku, nydelig spilt av Tôma Ikuta, var født gutt, men har gjennomfør­t et kjønnsskif­te.

Filmen er en lavmaelt og nydelige nyansert fortelling om å bli akseptert for den man er. Rainku på sin side går så opp i morsrollen at hun nesten blir selve symbolet på den ideelle husmorskik­kelsen som lager søte bentobokse­r og store middager. Alt Tomo har savnet av trygghet og kjaerlighe­t, får hun av et menneske som skremmer henne i starten. I filmen blir strikking et symbol på kvinneligh­et, og det strikkes ut både sinne, frustrasjo­n og depresjon. Close-knit er et intimt og rørende drama, men selv om japansk film har en lang tradisjon for sterke familiedra­maer, vil nok temaet fortsatt provosere.

 ??  ?? Her strikker onkel Makio (Kenta Kiritani), Tomo (Rin Kakihara) og tante Rinko (Tôma Ikuta).
Her strikker onkel Makio (Kenta Kiritani), Tomo (Rin Kakihara) og tante Rinko (Tôma Ikuta).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway