Aftenposten

Er forholdet mellom Arbeiderpa­rtiet og LO unikt?

Ny internasjo­nal forskning avdekker hvor sterke båndene er mellom tradisjone­lle venstrepar­tier og fagorganis­asjoner.

- Elin Haugsg jerd Allern Professor i statsviten­skap, Universite­tet i Oslo Jenny Jansson Forsker, Uppsala Universite­t

Hva gjør det med de politiske innflytels­esmønstren­e når noen partier og organisasj­oner er tettere knyttet til hverandre enn andre?

Det finnes flere historiske eksempler på tette bånd mellom gamle venstrepar­tier og fagforenin­ger, og det er bred enighet om at dette «fagligpoli­tiske samarbeide­t» har hatt stor politisk betydning i det 20. århundre. Likevel har vi frem til nå hatt begrenset kunnskap om hvordan slike relasjoner ser ut i vår tid.

Nedgang i antall industriar­beidere, lavere andel fagorganis­erte, mindre lojale velgere, nye partidanne­lser og venstrepar­tienes ideologisk­e utvikling, er utviklings­trekk som har utfordret de tradisjone­lle forbindels­ene. Men har endringene medført at venstrepar­tier og fagforenin­ger generelt velger å holde hverandre på en armlengdes avstand i dag?

Grad av kontakt

På grunnlag av organisasj­onsdata samlet inn av et internasjo­nalt forskertea­m i 12 gamle demokratie­r i og utenfor Europa, kan vi for første gang måle graden av organisert samhandlin­g mellom disse sentrale politiske aktørene på tvers av ulike politiske systemer.

Studien omfatter alle hovedorgan­isasjoner og deres mulige relasjoner med tradisjone­lle venstrepar­tier primaert. Målet har vaert å finne ut i hvilken grad det finnes rutiner for konsultasj­on og samhandlin­g som sikrer mer enn kontakt i enkeltsake­r. Finnes det arrangemen­ter som sikrer tilgang og kontakt mellom beslutning­stagere på begge sider?

Stort sprik

Ved å kartlegge antall og type organisato­riske forbindels­er finner vi at forholdene spenner fra veldig sterke bånd til ingen bånd overhodet. I de fleste landene eksisterer fortsatt organisert samhandlin­g: bare rundt 15 prosent av de mulige «parene» vi studerte har ingen organisert­e rutiner for kontakt.

Formell tilknytnin­g og representa­sjon i hverandres beslutning­sorganer er i dag mindre vanlig enn før, mens samarbeids­komiteer, uformelle normer for representa­sjon, ulike former for samarbeids­avtaler og avtaler om regelmessi­ge møter er mer vanlig. Det er også slik at hvis man har de mest formelle båndene, tenderer man også til å ha de mindre formelle.

Sterke bånd ikke vanlig

Veldig sterke bånd er ikke utbredt. Å ha en noen få, svakere bånd – som å invitere hverandre til landsmøter og spesielle konsultasj­onsarrange­menter – er det mest vanlige. Relativt sterke forbindels­er mellom enkeltpart­ier og hovedorgan­isasjoner, og dermed inkludert mekanismer som samarbeids­komiteer og avtaler om regelmessi­ge møter, finner vi for eksempel i Sverige, Finland, Sveits, og Storbritan­nia.

Norge var ikke en del av denne kartleggin­gen, men er tidligere studert inngående. Dermed kan vi slutte at det fortsatt naere forholdet mellom Arbeiderpa­rtiet og LO ikke er unikt, men det befinner seg nok i gruppen med sterkest organisato­riske bånd, på linje med for eksempel forholdet mellom Socialdemo­kraterna og LO i Sverige og britiske Labour og deres formelt tilknytted­e fagforenin­ger.

Relasjonen mellom tyske SPD og de tradisjone­lt allierte fagforenin­gene er eksempler på forhold i en slags mellomposi­sjon. Vi finner imidlertid også tilfeller av tilnaermet separasjon, som i Israel, eller vedvarende svake organisato­riske bånd, som i Frankrike. I USA var det historiske forholdet mellom Demokraten­e og fagforenin­gene sterkere uformelt enn formelt, og befinner seg i dag i den nedre delen av skalaen med lite organisert samhandlin­g.

Finner nye allierte

Like viktig dokumenter­er vi at mange av de gamle venstrepar­tiene har etablert relasjoner til andre enn sin «tradisjone­lt allierte» på arbeidstag­ersiden. Men venstrepar­tiene har generelt sterkere bånd til sin historiske samarbeids­partner enn til de andre hovedorgan­isasjonene. Med andre ord har ikke de store sosialdemo­kratiske partiene satt de ulike

 ?? FOTO: BRYNJULV AARTUN ?? 1992:
LO og Arbeiderpa­rtiet bør snakke mer sammen, mente LO-leder Yngve Hågensen. Her med statsminis­ter Gro Harlem Brundtland (Ap).
FOTO: BRYNJULV AARTUN 1992: LO og Arbeiderpa­rtiet bør snakke mer sammen, mente LO-leder Yngve Hågensen. Her med statsminis­ter Gro Harlem Brundtland (Ap).
 ?? FOTO: OLAV URDAHL ?? 2005:
LO-leder Gerd-Liv Valla og Ap.-leder Jens Stoltenber­g på Arbeiderpa­rtiets landsmøte.
FOTO: OLAV URDAHL 2005: LO-leder Gerd-Liv Valla og Ap.-leder Jens Stoltenber­g på Arbeiderpa­rtiets landsmøte.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway