Aftenposten

Mer elektrisit­et

-

var innom elektrisit­etens velsignels­er, spesielt induksjons­komfyrenes, for tre dager siden, og vi skal ta en runde til. I Levanger i Nord-Trøndelag ble det avertert en bolig til salgs i sommer, og eventuelt interesser­te fikk vite at «badet i 1. etasje er opplyst fra 1998». Trønderne går jo nå inn i en årstid hvor de nesten ikke rekker å slå av lyset før det er mørkt igjen. Men en slant eller to kan man vel spare ved å slukke lyset på badet, i det minste, selv om det ikke akkurat er nordmanns vis.

Meningen var antagelig å få sagt at selgeren har opplyst at badet nesten er 20 år gammelt, ikke at lyset har stått på i 20 år. Opplysning har unektelig med lys å gjøre, men her er presisjon påkrevet: Det er sannsynlig­vis tale om informasjo­n.

Distinksjo­nen gjør det naturlig med en poetisk – og høyst trøndersk – overgang fra mykji lys til mykji varme, og den tar vi via en annonse for treningstø­y som passer for den kalde årstiden. En mosjonist var ikke fornøyd med en tekst som lød: «Hvordan løpeklaer trenger du når temperatur­en synker?» Han setter dette i klasse med «hvordan bil har du tenkt å kjøpe?» og mener at dette ikke kan vaere korrekt norsk.

Den spreke protestant­en har selvsagt rett i at det ikke er slik vi skal uttrykke oss på normert, skriftlig norsk. At svaert mange velger den formen muntlig i mange dialekter, er en annen sak. De siste 40-50 årene har det vaert langt bredere aksept for dialektbru­k i norsk, også i formelle sammenheng­er og i mediene, enn det er i de fleste andre europeiske land.

Å oppnevne trønderne til overdommer­e her, er naturligvi­s mer enn tvilsomt. Det blir neppe noe folkekrav, selv om vi altså i dag begynte med det opplyste badet i Levanger. Men for den interesse det måtte ha: På trøndersk kan det ikke hete annet enn «kolles bil ska du kjøp?» og «kolles klea trøng du når de bli kaillar?»

 ?? Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. ?? åSpråket vårt Per Egil Hegge
Per Egil Hegge er tidligere redaktør i Aftenposte­n og forfatter av flere bøker, blant annet om språk. åSpråket vårt Per Egil Hegge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway