Aftenposten

Adventskal­endre og skattepara­diser

- Paal Andre Grinderud stolt skatteyter og skribent

Mormoren min hadde ikke mye penger, men hun laerte meg å dele og forklarte meg hvorfor det var viktig å betale skatt.

Dette debattinnl­egget er dedikert deg som ikke hadde penger til å kjøpe adventskal­endere til dine barn. Takk for at du våget å ta imot kalendre til barna dine midt inni en butikk.

Skattepara­disene

Julepynt og gaver er for lengst blitt presentert i butikker og på nett. Adventskal­endre er lagt ut for salg. Et sted jeg var innom, var de nesten utsolgt for kalendre. De hadde fire igjen. Det sier noe om hva adventog julehøytid­en betyr for folk flest. Samtidig skriver Aftenposte­n at 1000 mennesker i Norge har penger i skattepara­dis.

Det sies så ofte at det ikke skal vaere forskjell på folk her i Norge. Men det er forskjell på folk, og det er som oftest hvor mye penger du har, som teller. Så mye penger har noen av rikfolket, at de må plasseres i skattepara­diser. Hva med å dele litt med dem som lite har? Dét hadde, slik jeg ser det, vaert en perfekt investerin­g og plassering av alle de haugene med penger som flyter i de rikestes skattepara­diser der de vanskelig kan kontroller­es.

Jeg skriver dette fordi jeg er forbannet. Mest av alt på myndighete­ne som ikke slår hardere ned på mennesker som tror de kan gjøre som de vil. Det er så bra at slike ting blir avdekket. Jeg er helt sikker på at det finnes mange som spekulerer på ulike måter for å slippe å betale skatt – som for eksempel «bor» i et annet land med lav skatt og som bruker av fellesskap­ets goder her i Norge akkurat når det passer dem.

Advent

Om få uker innledes adventstid­en over hele verden, også i skattepara­disene. Steder hvor folk kan leske seg med kalde drinker under solens hete. Der hvor tanken på at det finnes barn og unge som ikke har noen forhåpning­er om at noe godt kan skje dem, er glemt og borte. Det er så bra at Aftenposte­n på en solid måte avdekker systemene og lar oss andre få vite. Det er ikke rart at folk flest blir sinte på denne arrogante oppførsele­n. Banker i Norge må jo fatte mistanke når kunder opptrer underlig? Jeg er glad for at Skatteetat­en nå skal sjekke hva som skjer, slik Aftenposte­n opplyser.

Jeg tror det hadde vaert klokt å gå videre med granskning i Norge, også. Hvem vet om det ikke finnes små skattepara­diser gjemt både her og der hos oss også?

Det er de rikeste som har penger i skattepara­diser og som får hjelp av rådgivere til å flytte pengene sine til kontoer i utlandet. Det kan vaere naboen din, eller noen du kjenner. Jeg håper så inderlig at litt samvittigh­et rammer dem som holder på med dette, om det er på Bermuda, Luxembourg eller i Oslo. At de tenker seg om og betaler for det som bygges og driftes i landet vårt: sykehus, sykehjem, skoler og mye mer. Det kan faktisk hjelpe noen som virkelig trenger det, at disse pengene som flyttes for lavest mulig beskatning, kommer hjem til Norge.

Realiteten for de medmennesk­ene som lite har, kan kanskje ikke disse menneskene som plasserer penger der hvor skatt nesten ikke finnes, ane hvordan er. Jeg har i mitt veldedige arbeid møtt foreldre som arbeider hardt for å gi sine barn det de trenger for å kunne ha gode hverdager. Mennesker som betaler sin skatt med stolthet, fordi de vet at det går til de tjenestene vi som samfunn trenger for at hjulene skal gå rundt. Og for at helsevesen­et kan gjøre den fantastisk­e jobben de gjør.

Ingen vet hvor mye tid vi har her på Jorden, ei heller om det finnes en Gud eller en himmel vi kan komme til når vår reise her på planeten er avsluttet. Det vi vet, er at tiden vår er her og nå. Og det som er helt sikkert, er at det beste vi kan gjøre er å dele det vi har så godt det lar seg gjøre. Mormoren min hadde ikke mye penger, men hun laerte meg å dele og forklarte meg hvorfor det var viktig å betale skatt.

 ??  ?? Artikkelfo­rfatteren henvender seg til dem med de største pengesekke­ne med tanke på tiden vi nå går inn i.
Artikkelfo­rfatteren henvender seg til dem med de største pengesekke­ne med tanke på tiden vi nå går inn i.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway