Aftenposten

Det er nesten utenkelig at politiet i Oslo fortsatt ikke er bevaepnet

- Richard (21)

I Norge er debatten om bevaepning av politiet knyttet til nostalgi og stolthet, og det hindrer dessverre våre folkevalgt­e i å ta de kloke, sikkerhets­messige beslutning­ene.

Det er riktig at vi har klart oss godt uten et bevaepnet politi så langt hukommelse­n rekker og at det har vaert flere vådeskudd enn utførte skudd mot gjerningsp­ersoner i løpet av år. Men hvor er det blitt av førevar-prinsippet? Eller kanskje prinsippet aldri har eksistert i det hele tatt?

Vi husker vel alle hvordan sikkerhete­n på alle verdens flyplasser forandret seg etter 9/11? Og ikke minst hvordan ethvert land nå forsøker å stenge handlegate­r for store kjøretøy, etter alle terrorangr­epene hvor lastebiler blir tatt i bruk for å kjøre flest mulig ned?

Det er tydelig at vi mennesker har en tendens til å fortrenge virkelighe­ten og klamre oss fast til de prinsippen­e som har fungert så lenge. Men hva skjer hvis en terrorist skyter mot en folkemengd­e med et automatvåp­en, og politiet står der maktesløse fordi våpenet deres ligger i bilen, altfor langt unna?

Flere ville blitt skutt og drept, og alle ville i likhet med mediene spekulert i hva som hadde skjedd hvis en av dem i operativ ledelse, i folkemengd­en, hadde båret våpen.

Derfor er det på tide at politikern­e legger stoltheten sin til side, og lar de som utfører trusselvur­deringene avgjøre hvor vidt politiet skal bevaepnes. Det betyr ikke at vi trenger en generell bevaepning av politiet landet rundt, slik at en kommune som Utsira i Rogaland, med bare 200 innbyggere, er nødt til å møte på bevaepnet politi daglig. Men i en by som Oslo, hvor det er vanskelig å ha en oversikt over folks holdninger og adferd, er det nesten utenkelig at politiet fortsatt ikke er bevaepnet. Derfor er det bra at justismini­steren har startet et arbeid med å gjøre endringer i politilove­n, slik at man kan innføre punktbevae­pning raskere enn dagens regler åpner for, også av permanent karakter.

 ??  ?? Det er på tide at politikern­e legger stoltheten sin til side, skriver Richard (21).
Det er på tide at politikern­e legger stoltheten sin til side, skriver Richard (21).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway