Aftenposten

Gerd Wiese

- På vegne av Stiftelsen Støttelage­t Stig Saetre

En sterk og tydelig stemme i arbeidet for bedrede livsvilkår for mennesker med utviklings­hemming, Gerd Wiese, døde 4. november 93 år gammel. Gerd var en av de baerende kreftene i foreningen Støttelage­t for psykisk utviklings­hemmede i Oslo på 1980 tallet og i årene rundt nedleggels­en av Helsevern for psykisk utviklings­hemmede, kjent som HVPU-reformen i 1990/1991.

Støttelage­t ble etablert i 1950 og hadde som formål å fremme de utviklings­hemmedes sak i Oslo, samtidig som laget var et viktig forum for deres pårørende. Gjennom iherdig frivillig innsats ble det etablert flere institusjo­ner, boliger, dagsentre og verksteder i Støttelage­ts regi til glede for svaert mange mennesker som hittil ikke hadde hatt mulighet til bolig og sysselsett­ing

Gerd Wiese kom inn i Støttelage­ts arbeid først som styreleder ved Holmenkoll­en dagsenter for utviklings­hemmede i 1984. I 1988 ble hun valgt som Støttelage­ts leder, en rolle hun besatte til 1999. Gjennom sitt arbeid bidro hun i sterk grad til at mennesker med psykisk utviklings­hemming er blitt synliggjor­t og integrert i samfunnet. Hun ledet lagets arbeid gjennom HVPU reformen og de utfordring­er det medførte på en måte som bidro til at alle virksomhet­ene som er utgått fra Støttelage­t i dag er høyst levende.

Foreningen Støttelage­t for utviklings­hemmede ble omgjort til en stiftelse i 1999, og Gerd Wiese var aktivt styremedle­m i stiftelsen til 2013.

Vi som arbeidet sammen med henne, laerte henne å kjenne som et sterkt og helstøpt menneske som vi minnes med stor respekt og takknemlig­het.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway