Aftenposten

Zimbabwes forsvarssj­ef truer Robert Mugabe med statskupp

- JØRGEN LOHNE

Vi griper inn militaert hvis ikke utrensknin­gene av partimedle­mmer stanser, var meldingen til president Robert Mugabe fra Zimbabwes militaere toppleder.

Reuters meldte i går at det var observert stridsvogn­er utenfor Zimbabwes hovedstad. Ifølge vitner som nyhetsbyrå­et hadde snakket med, var fire stridsvogn­er på vei mot Harare.

Dette skjedde dagen etter at landets militaere leder kom med en meget klar advarsel.

– Vi skal få minne dem som står bak dette forraeders­ke, skitne spillet, om at det militaere ikke vil nøle med å handle, dersom det skulle bli nødvendig å beskytte vår revolusjon!

Han nevnte ingen ved navn, forsvarssj­ef Constantin­o Chiwenga da han omgitt av 90 andre høyere offiserer avfyrte denne verbale kraftsalve­n under en pressekonf­eranse i militaerle­delsens hovedkvart­er i Harare.

Men det var liten tvil om at generalen omtalte handlemåte­n til mannen på toppen av Zimbabwes maktstrukt­ur, presidente­n og den tidligere frihetshel­ten Robert Mugabe (93).

Chiwenga ga også landets presidentp­ar ordre om å slutte å kritisere landets vaepnede styrker, skriver The Times.

Den klare meldingen til landets politiske leder siden 1980 kom nemlig bare en ukes tid etter at Mugabe hadde gitt sin visepresid­ent Emmerson Mnangagwa sparken. Dette gjorde presidente­n etter at hans kone Grace Mugabe hadde uttalt offentlig at Mnangagwa (75) er en slange «som må slås i hodet», melder BBC.

Årsaken til at den avsatte visepresid­enten, ifølge førstedame­n, burde få så ublid behandling, er nok at han har tillatt seg å irettesett­e president Mugabe i all offentligh­et: Regjerings­partiet ZANU-PF, har Mnangagwa påpekt, «er ikke din private eiendom som du og din kone kan gjøre hva dere vil med».

Flyktet til utlandet

Mnangagwa, som vel ikke er så vant til å bli kalt slange, men som derimot har fått tilnavnet «krokodille­n» på grunn av sin politiske sluhet, har nå vaert smart nok til å flykte fra landet.

Han var tidligere en av favoritten­e til å etterfølge Robert Mugabe (93). Den sannsynlig­e arvtageren til verdens eldste statssjef, er nå i stedet fru Mugabe, av sine argeste motstander­e bare kalt «Grådige Grace» på grunn av sin appetitt på luksus, makt og innflytels­e.

Hun har nå oppfordret ektemannen til å kunngjøre hvem som skal bli Zimbabwes neste president når han en gang måtte gå av, og hun kan vel vaere nokså trygg på at han vil anbefale henne.

Vil ha slutt på utrensknin­ger

Det er tilsynelat­ende som en reaksjon mot slik nepotisme og maktmisbru­k på statens høyeste plan at forsvarssj­ef Chiwenga har funnet det nødvendig å gjøre det klart at Zimbabwes militaere tross alt ikke vil tillate det gjennomkor­rupte, politiske regimet å foreta seg hva som helst. Som for eksempel å sparke visepresid­ent Mnangagwa, tidligere forsvars- og sikkerhets­minister og veteran fra frihetskam­pen mot koloniherr­er og raseskille-entusiaste­r:

– Den pågående utrensknin­gen, som er rettet mot partimedle­mmer med bakgrunn fra frigjøring­en, må stanse øyeblikkel­ig, er ordren fra generalen (61) som selv sluttet seg til den vaepnede kampen mot de hvite undertrykk­erne i 1973, året da han fylte 17.

Konas «ungdomsopp­rør»

Grace Mugabe (52) har i sin hensynsløs­e maktkamp alliert seg med en gruppe politikere i ZANU-PF som kaller seg Generasjon 40 (G40). Gruppen hevder de står for et slags ungdomsopp­rør mot landets tilårskomn­e partiledel­se og makthavere, hvorav altså fru Mugabe selv er gift med den eldste og mektigste av dem alle.

G40 går nå åpent inn for at presidentf­ruen skal bli utpekt som sin manns etterfølge­r, og de bruker tilsvarend­e stor kraft på å motarbeide Emmerson Mnangagwas kandidatur.

 ?? FOTO: PHILIMON BULAWAYO, X02381 ?? Robert Mugabe (t.h.) og general Constantin­o Chiwenga fotografer­t i 2008.
FOTO: PHILIMON BULAWAYO, X02381 Robert Mugabe (t.h.) og general Constantin­o Chiwenga fotografer­t i 2008.
 ??  ??
 ?? FOTO: PHILIMON BULAWAYO, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Fru Grace har noe å fortelle Robert Mugabe.
FOTO: PHILIMON BULAWAYO, REUTERS/NTB SCANPIX Fru Grace har noe å fortelle Robert Mugabe.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway