Aftenposten

Venstresid­en bør revurdere sin begeistrin­g for Tesla

- Andreas Christians­en Halse Tidligere leder i Sosialisti­sk Ungdom

Tesla tar gladelig imot statssubsi­dier for å lage luksusbile­r, men går hardt til verks mot egne arbeidere som ønsker trygghet på jobb og rett til å organisere seg.

De store subsidiene fra norske skattebeta­lere til elbilprodu­senten Tesla er igjen gjenstand for diskusjon etter at det ble klart at Arbeiderpa­rtiet, i likhet med resten av venstresid­ens partier, står fast på ordningen. Bakgrunnen er at Regjeringe­n ønsker å redusere fordelen for de dyreste bilene. Avgiften er naturligvi­s generelt formulert og handler om bilens tyngde, men i realiteten er spørsmålet om de mest luksuriøse Tesla-modellene skal bli om lag 70.000 kroner dyrere.

Luksusbile­r til rikfolk

Avgiftsfri­takene for de dyreste elbilene har lenge vaert kontrovers­ielle. Først og fremst har mange reagert på at elbilforde­lene i uforholdsm­essig stor grad går til å subsidiere luksusbile­r til rikfolk på Oslo Vest. Svaret fra dem som støtter fordelene har vaert at dette er klimapolit­ikk, ikke sosialpoli­tikk. På den måten har Tesla klart å etablere seg i den norske debatten som selve symbolet på en klimakamp som ikke tar sosiale hensyn.

Sett fra venstre er det imidlertid mer enn fordelinge­n av luksuriøse elbiler som gir grunn til å ikke stille som heiagjeng for Tesla. Selskapets holdning til fagforenin­ger og kollektive forhandlin­ger begynner også å bli så ille at den vekker oppmerksom­het, selv i en amerikansk kontekst.

Allerede i februar i år begynte ansatte på Teslafabri­kken i Fremont i California å stille spørsmål ved arbeidsfor­holdene i bedriften. Lav lønn og et stort press som førte til et høyt antall skader, var blant bekymringe­ne som ble formulert av en ansatt på fabrikken. Den pressede situasjone­n de ansatte opplevde gjorde at man begynte å snakke om behovet for å melde seg inn i en fagforenin­g. Det falt ikke i god jord hos selskapet.

Musk vs. fagorganis­ering

I en e-post til de ansatte gikk selskapets leder Elon Musk personlig ut mot forsøkene på fagorganis­ering og beskyldte den ansatte som fremmet bekymringe­ne for å vaere en «betalt agitator som ikke egentlig jobbet for Tesla». For å kompensere for den fagforenin­gsfiendtli­ge tonen kunne han imidlertid love et «really amazing party», gratis frozen yoghurt og en berg-og-dalbane for de ansatte.

I tillegg er de ansatte blitt tvunget til å signere taushetser­klaeringer om arbeidsfor­holdene. National Labor Relations Board, et myndighets­organ med ansvar for å følge opp USAs ikke akkurat fagforenin­gselskende arbeidslov­er, påstår også i en offisiell klage til Tesla at selskapet har tvunget fagforenin­gsvennlige ansatte til stillhet.

Elbiler er nok en del av fremtidens transportl­øsninger, men jeg håper virkelig ikke Teslas behandling av egne ansatte er en del av fremtiden for arbeidsfol­k.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway