Aftenposten

Skattefluk­t krever tett internasjo­nalt samarbeid

-

DET ER LOVLIG å minimere skatt. Det er ikke ulovlig å organisere seg bort fra skatt. Hovedpoeng­et med Paradise Papers er da heller ikke å løfte frem ulovlighet­er og kriminalit­et – selv om vi vet at flere av skattepara­disene også gjør det lettere å lure unna skatt. Hensikten er å vise frem hvordan lovlige strukturer er et problem for land som tar mål av seg til å bygge gode samfunn.

Dilemmaene er der. Norge vet bedre enn de fleste land at skatt er fundamenta­lt for statens inntekter, og dermed for omfanget av velferdsti­lbudet staten kan tilby innbyggern­e. Men vi vet også at skattenivå er en krevende balanse. Det kan ikke vaere for høyt, fordi det påvirker arbeidsinn­sats og vilje til å investere i verdiskape­nde virksomhet og ta risiko. Staten skal heller ikke ta inn mer i skatt enn det som er nødvendig for å drifte oppgavene vi er politisk enige om at staten skal levere. Innbyggern­es vilje til å akseptere nivået vil avhenge av tillit til at pengene går der de skal, og ikke i lommene til skatteinnk­reveren. Og det vil avhenge av en opplevelse av at skattebyrd­en er noenlunde likt fordelt og at uttellinge­n kommer i form av tjenester i andre enden.

HVIS VANLIGE SKATTEBETA­LERE opplever at for mange slipper unna byrden, og de må betale tilsvarend­e mer, undergrave­r det oppslutnin­gen om systemet. Når Aftenposte­n beregner at skatteplan­legging tilsvarer en skatteinnt­ekt på 23 milliarder kroner i året, gjøres ikke det med et ønske om at staten skal bruke 23 milliarder mer. Men det er en antydning om at skattegrun­nlaget kunne vaert større. Det kunne gjort byrden lettere for alle skattebeta­lere, det kunne bidratt til mer rettferdig konkurrans­e mellom bedrifter, og det ville styrket skattesyst­emets troverdigh­et. Så er det åpenbart at en del av inntektene som her beregnes som skattbare, ikke ville eksistert uten muligheten­e for å drive globalt, med alt det fører med seg. Men det er en illustrasj­on av muligheter hvis inntekt og overskudd i større grad knyttes til landet de skapes i.

DET ER KREVENDE, og det krever et tett internasjo­nalt samarbeid. Enkeltland av normal størrelse vil ha liten mulighet til å endre på noe av dette ensidig. OECD og EU jobber bedre med dette, og det finnes lyspunkter. En stats mulighet for innsyn i egne borgeres inntekter og plassering­er i andre land er blitt styrket. Erkjennels­en av at skatt må knyttes til landet der pengene tjenes, brer seg. Stadig nye land slutter seg til OECDs prosjekt Base Erosion and Profit Shifting (BEPS). Norge er en selvsagt deltager, men Regjeringe­n må gjerne synliggjør­e engasjemen­tet mot aggressiv skatteplan­legging enda tydeligere.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX OG AFTENPOSTE­N ??
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX OG AFTENPOSTE­N
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway