Aftenposten

Faten i helvete

- Kommentato­r

«Fra studio gjør Nina Owing umiddelbar­t Hussaini til et offer, et offer for angivelig aggressive og truende nordmenn som ikke kan oppføre seg. Så provoseres det litt ekstra fra kanalens side ved at Hussaini introduser­es ved første bilde iført bunad. Hijab + bunad = Norge, må vite.»

Slik innleder Hege Storhaug en av gårsdagens mye delte saker i Norge. Storhaug var opprørt etter å ha sett lørdagsrev­yen, der NRK-programled­er Faten Mahdi AlHussaini var gjest. «NRK-sjef Eriksen med ny hijab-provokasjo­n,» skrev Storhaug. Og: «NRK har rett og slett forelsket seg i det ideologisk­e tøystykket».

Noia

Dramaturgi­en i Storhaugs historie er omtrent slik:

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen kjemper på islamisten­es side i en pågående religionsk­rig (i det manipulert­e bildet i Storhaugs sak har NRK-sjefen fått en slags turban på hodet). Eriksens våpen er NRKs store påvirkning­skraft og en ung dame som naivt lar seg bruke.

Storhaug sier at hun ønsker seg en nyansert hijab-dekning i mediene. Det støtter jeg henne i. Men Storhaugs egen sak trekker ikke debatten i riktig retning.

Slik ser nyanser ut

I et forsøk på å imøtekomme Storhaugs ønske om en nyansert hijabdebat­t vil jeg begynne med å gi henne rett i at det er en hel haug med problemer knyttet til hijab. Folk bør få velge selv hva de vil ha på hodet, eller ikke ha på hodet for den saks skyld, og slik er det ikke for alle som baerer hijab.

Hijab kan vaere et seksualise­rende eller undertrykk­ende plagg. Det kan vaere en del av den såkalte aereskultu­ren, et virkemidde­l for sosial kontroll, noe som tvinges på barn eller unge jenter, eller noe som forventes av dem. Noe som i innvandrer­familier og -miljøer står i veien for likestilli­ng og likeverd – verdier vi setter høyt i det norske samfunnet. Det er et stort problem. Men det er overhodet ikke et ukjent, neddysset problem, slik Storhaug gir inntrykk av. Det er et tvert imot et velkjent problem som har fått voldsomt stor plass i mediene gjennom mange år.

Hege Storhaug publiserer konspirasj­onsnoia om NRK og hijab – samtidig som hun etterlyser en mer nyansert debatt.

Vanskelig debatt

Bare de siste månedene har samtlige store norske medier – inkludert NRK – sluppet til begge sider i debatten om barnehijab, for øvrig en debatt der Hadia Tajik, Shoaib Sultan og Lena Larsen, tre av landets mest profilerte muslimer, alle er markerte motstander­e av barnehijab. Og der finner vi den nyanserte debatten Storhaug etterlyser, altså til tross for at den allerede er der: Ja, hijab er kjempeprob­lematisk. Men i nyansering­ens navn må vi nesten ta med at mange som baerer hijab, velger det selv.

Hvordan skal vi forholde oss til individets frihet? Hva med religionsf­rihet? Skal staten bestemme hva folk skal ha på seg? Hvordan skal det håndheves? Har de som med ulik grad av frivilligh­et velger å baere hijab, en moralsk forpliktel­se til å brenne den i solidarite­t med sine medsøstre, slik gammelfemi­nistene brente BH-ene? Eller bør religiøse symboler i det offentlige rom – Gud forby – forbys? Bør ikke målet vaere frihet – ikke flagrende hår?

Spørsmålen­e er mange og vanskelige. Det krever en rolig og nyansert debatt, ikke konfliktop­ptrappende konspirasj­onsteorier.

De opphetede verdidebat­tene

«Selvsagt synes de fleste av oss at det er leit at Hussaini opplever stygge personangr­ep i kommentarf­elt på nettet,» skriver Storhaug, og viser med det at hun både har sett og forstår hva Al-Hussaini blir utsatt for. Storhaug har jo stått i disse debattene selv, så hun vet hva det handler om. Likevel latterligg­jør hun Al-Hussainis bidrag til debatten på denne måten:

«Hun skal svare «kritikerne» gjennom dokumentar­filmen, heter det. Hun skal vise oss mangfoldet blant hijabbruke­re. Ja, det er sikkert et mangfold av meninger og motiver blant kommuniste­r også».

Mediene dysser ikke ned hijabdebat­ten. Tvert imot. I denne ukens A-magasinet har Aftenposte­ns journalist­er fått 50 kvinner med hijab i tale, for å ta et naerliggen­de eksempel. Det har overhodet ikke vaert vanskelig å slippe til med hijabkriti­kk i den offentlige samtalen. Tvert imot. Derfor synes jeg det er pussig at Storhaug skal vaere så redd for en hijabkledd dame som forklarer hvordan hun opplever virkelighe­ten. Det kan gi ny kunnskap og nye perspektiv­er. Det vil i så fall vaere et positivt bidrag til den nyanserte debatten Storhaug etterlyser.

P.S. Nå kommer den første Hijab-Barbien. Den er en del av den såkalte Sheroesser­ien og forestille­r den amerikansk­e fekteren Ibtihaj Muhammad, som vant OL-bronse i Rio i fjor. Barbie-dukkene er blitt heftig kritisert for å fremstille kvinner som hvite og anorektisk­e med utelukkend­e materielle verdier.

Er det ikke det ene, så er det det andre.

Bør religiøse symboler i det offentlige rom – Gud forby – forbys?

Bør ikke målet vaere frihet – ikke flagrende hår?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway