Aftenposten

Aps vedtatte forslag

-

Utlendings­myndighete­ne må gjennom endringer i regelverke­t legge større vekt på unge asylsøkere­s sårbarhet.

Basert på sårbarhets­kriteriene skal det tas en ny gjennomgan­g av sakene til enslige mindreårig­e asylsøkere med virkning tilbake til 1. oktober 2016.

Noen av de såkalte «oktoberbar­na» som kom til Norge fra Afghanista­n i 2015, er en del av denne gruppen som vil få søknaden behandlet på nytt. Gjennomgan­gen må gjøres individuel­t, noe som ikke vil bety at alle får varig opphold i Norge, mener Ap.

Formelt skjer dette: Stortingsf­lertallet pålegger Regjeringe­n å oppheve «Instruks om praktiseri­ng av utlendings­loven § 38, jf. utlendings­forskrifte­n § 8–8 – enslige, mindreårig­e asylsøkere mellom 16 og 18 år som kan henvises til internfluk­t.»

Venstre og KrF signaliser­te tidlig i gårsdagens debatt at de ville støtte forslaget fra Ap, noe som med støtte også fra SV og Sp ga flertall på Stortinget.

I sitt innlegg avviste Ap-leder Jonas Gahr Støre at dette betydde en endring av norsk politikk. Han mente at Regjeringe­n har svekket de humanitaer­e kriteriene, og at dette har ført til den økte bruk av midlertidi­g opphold.

Kriterier for imidlertid opphold skal ligge fast.

– Det skal vurderes om barna har tilgang til omsorgsper­soner, nettverk eller har andre forutsetni­nger til å klare seg der de vil bli sendt ved internfluk­t, sa Støre.

Intens landsmøted­ebatt

Ap vedtok etter intens intern debatt på sitt landsmøte i vår å innføre sårbarhets­kriterier i behandling­en av saker der det vurderes midlertidi­g opphold for enslige, mindreårig­e asylsøkere. Bakgrunnen var den kraftige økningen i bruk av midlertidi­g opphold for mindreårig­e asylsøkere etter at det såkalte rimelighet­svilkåret ble fjernet 1. oktober i fjor. Rimelighet­svilkåret gjorde tidligere at de fleste enslige mindreårig­e asylsøkere ikke ble sendt til internfluk­t i hjemlandet, men heller fikk opphold i Norge, fordi internfluk­t ble sett på som «urimelig».

Arbeiderpa­rtiet var med på denne opphevinge­n, men sier Stortinget ikke fikk informasjo­n om at dette ville gi en kraftig økning i bruken av midlertidi­g opphold.

– Før var det rundt 5 prosent av denne gruppen som fikk midlertidi­g opphold, i etterkant økte det til over 40 prosent, sa Støre til NTB mandag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway