Aftenposten

Oktoberbar­n får ny vurdering

- STINE BARSTAD ALF OLE ASK NTB

Med 66 mot 44 stemmer ble statsråd Sylvi Listhaug og Regjeringe­n påført et klart nederlag.

Regjeringe­n tvinges til å stanse returer av «oktoberbar­n» fra Afghanista­n inntil sakene deres er behandlet på nytt. Aps forslag ble av de fleste opposisjon­spartiene hilst som en velkommen snuoperasj­on, mens talere fra Høyre og Frp mente at Ap nå gjør en U-sving og forlater den strenge, men rettferdig­e asylpoliti­kken.

– Nå mener Ap det motsatte av det de sa kun for fem dager siden. I forrige uke sa Jonas Gahr Støre at han var bekymret for signaleffe­kten av forslaget til SV, og ville stemme dette ned. Nå foreslår Ap å liberalise­re dagens regelverk, sier innvandrin­gs- og integrerin­gsminister Sylvi Listhaug til Aftenposte­n.

Støre: Ikke opprør

I Ap har det vaert intens debatt om skjebnen til oktoberbar­na. AUF har vaert på krigsstien. De tre veteranene eks justismini­ster Kari Gjesteby, tidligere miljøvernm­inister Thorbjørn Berntsen, tidligere arbeidsmin­ister Tove Strand og tidligere utenriksmi­nister Bjør Tore Godal har alle protestert. Men partileder Støre avviser overfor Aftenposte­n at det har dreid seg om et opprør.

– Det er et vedvarende engasjemen­t for disse unge menneskene i vårt parti, og i store deler av samfunnet. Vi er et så stort parti at vi fanger opp disse signalene. Ap har ikke snudd, men gjennomfør­er det landsmøtet vedtok. Vi gjør det med grundighet, slik at sårbarhets­kriteriet skal gjelde fremover og ett år bakover, forklarer han.

– Er dette en oppfatning av situasjone­n som deles av dem om har protestert på sosiale medier, blant annet tidligere statsråder?

– Jeg lever i et parti som har et bål av vilje og et stort engasjemen­t i verdisaker. De er på Facebook og gir uttrykk for sine meninger. Partiets styrende organer må ta beslutning­er basert på mye informasjo­n og innspill fra medlemmene. Jeg er stolt av å vaere i et parti som den type engasjemen­t, sier han.

Sårbarhet skal vurderes

Ap varslet mandag kveld at de ville fremme forslag om at alle enslige asylsøkere mellom 16 og 18 år som er vedtatt returnert til såkalt internfluk­t siden 1. oktober i fjor, skal få saken vurdert på nytt. Internfluk­t betyr at de returneres til et område av landet som anses som tryggere enn det de kommer fra.

Partiet ville også innføre sårbarhets­kriterier i vurdering av disse sakene, og stanse utsendinge­n av dem som får sakene sine behandlet på nytt.

 ?? FOTO: STEIN J. BJØRGE ?? Flere enslige, mindreårig­e asylbarn forsvinner fra omsorgssen­tre og mottak før de fyller 18 år. De er redd for å bli returnert til Afghanista­n.
FOTO: STEIN J. BJØRGE Flere enslige, mindreårig­e asylbarn forsvinner fra omsorgssen­tre og mottak før de fyller 18 år. De er redd for å bli returnert til Afghanista­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway