Aftenposten

Johan Sverdrup-feltet

-

Ligger på Utsirahøyd­en i Nordsjøen, 160 kilometer vest for Stavanger.

Blant de fem største oljefelten­e på norsk sokkel. Med forventede ressurser på 2,0–3,0 milliarder fat olje vil feltet vaere et av de viktigste industripr­osjektene i Norge de neste 50 årene.

I første fase ble kontrakter til en verdi av over 60 milliarder kroner utdelt.

Over 70 prosent har gått til norske leverandør­er. Hver dag i 2017 jobber over 14 000 mennesker med Johan Sverdrup over hele verden. roboter.

– Det er her den klassiske norske modellen kommer inn med involverin­g og flerfaglig­het, sier Strand Trana, som forteller om et helt annet samarbeid mellom ingeniøren­e som tegner plattforme­n og de som sveiser.

Oljeeventy­ret varer ikke evig

Konserndir­ektør Magnus vet som alle andre i Verdal at oljeeventy­ret med store plattforme­r ikke varer evig.

– Vi har et tett samspill mellom våre ingeniørmi­ljøer og de i fabrikasjo­n for å videreutvi­kle jobber med løsninger der vi kan bygge flere og mindre plattforme­r. Slik kan vi og konkurrere med dem som plasserer løsninger på havbunnen. Det er tre store understell som kan bli tildelt over de neste årene, men vi ser 30 muligheter til å bygge små, forklarer Magnus.

Han viser til at en stor eller to små gir samme omsetning for Kvaerner som også ser muligheter for å bygge understell som står til vindmøller offshore.

– Havbruk er et annet felt, der stålunders­tell kan brukes. Muligheten­e er der ved å bygge på den kompetanse­n vi har og skaffe oss ny, sier konserndir­ektøren.

– Ser du da for deg fortsatt at denne bedriften tar inn 30 laerlinger i året?

– Ja, men ikke nødvendigv­is i de samme fag som i dag. Kvaerner må bygge på flerfaglig­het. Vi trenger trolig flere av andre fag enn sveisere i fremtiden, som elektro og instrument­ering, sier Magnus.

 ??  ?? Jon Arne Hjelmstadb­akk var en pøbel i ungdommen, sier han selv. I dag er den trivelige karen en av Norges aller beste sveisere. Han har til og med vaert med på VM i sveising i Dubai.
Jon Arne Hjelmstadb­akk var en pøbel i ungdommen, sier han selv. I dag er den trivelige karen en av Norges aller beste sveisere. Han har til og med vaert med på VM i sveising i Dubai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway