Aftenposten

Siv Jensen offentligg­jør en rekke advarsler

- THOMAS SPENCE

I går kveld jobbet embetsverk­et på spreng med å samle interne referater til en offisiell rapport om alle møtene hvor budskapet ble fremført.

Samtidig offentligg­jorde departemen­tet den omforente protokolle­n fra to møter mellom departemen­tet og SSB, og som det mener viser at finansmini­ster Siv Jensen har rett i krangelen med Meyer om hva som er sagt og gjort.

Bakgrunnen for bråket som endte med Meyers avgang, er at departemen­tet i tildelings­brevet for 2017 i januar bestilte omorganise­ring og effektivis­ering.

Men ifølge Finansdepa­rtementet (FIN) ble det allerede på to møter i januar gitt klar beskjed til SSB om at de ikke måtte gå for fort frem. Årsaken var at et eget Statistikk­lovutvalg er i gang med å utrede og foreslå endringer i SSB organiseri­ng.

Advarte med Meyer til stede

Dette budskapet ble også fremført av departemen­tsråd Hans Henrik Scheel overfor davaerende SSBsjef Christine Meyer i et møte 27. mars, viser det omforente møterefera­tet.

Temaet for møtet var rutinemess­ig gjennomgan­g av SSBs årsrapport for 2016. Under punktet Eventuelt, heter det:

«FIN viste til rapporten fra utvalget som har vurdert SSBs forsknings­virksomhet og ba om en orienterin­g om oppfølging­en av denne.Departemen­tet understrek­etigjen at virksomhet­en ikke bør foreta større endringer som foregriper statistikk­lovutvalge­ts arbeid og tilrådinge­r.

Til stede på møtet var:

Fra SSB: Christine Meyer, Bjørnar Gundersen, Torstein Bye, Jørn Leonhardse­n og Lasse Sandberg. Fra FIN: Hans Henrik Scheel, Tina Engelsrud, Odd Kvalvik, Sigrid Russwurm, Paal Gjennestad, Håkon Tandstad, Pål Sletten og Tonje Lauritzen.

Kommunikas­jonssjef Therese Riiser Wålen peker på nøkkelorde­t «igjen» i referatet fra mars.

– Det viser tilbake til to møter som ble holdt i januar, og som står sentralt. I tillegg ble det holdt to møter 8. og 19. september med samme budskap, sier Riiser Wålen.

Interne dokumenter

Referatene fra disse møtene, som utgjør styringsdi­alogen mellom departemen­tet og SSB, og som har vaert både fysiske møter og telefonmøt­er, har status som «interne dokument». De er ikke offisielle, godkjente protokolle­r.

Embetsverk­et jobbet i går kveld med å lage en rapport med oversikt over alle møtene som har vaert holdt, og som redegjør for innholdet i møtene basert på embetsmenn­enes interne referat.

Rapporten vil vaere en del av svaret på spørsmålen­e fra kontrollog konstitusj­onskomitee­n.

Finansmini­ster Siv Jensen sa mandag at departemen­tet «gjentatte ganger» hadde advart Meyer mot å gjennomfør­e reformer som grep inn i arbeidet til Statistikk­lovutvalge­t.

Jensen sa videre at hun måtte gripe inn og «trekke i nødbremsen» da Meyer på tross av advarslene implemente­rte planene, først og fremst gjennom vedtaket om å tvangsflyt­te 25 ansatte fra forsknings­til statistikk­avdelingen.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB/SCANPIX ?? Finansmini­ster Siv Jensen sier SSB «gjentatte ganger» fikk advarsler mot omorganise­ringen. I går kveld jobbet embetsverk­et med å verifisere alle møter og samtaler som
bekrefter Jensens påstand.
FOTO: BERIT ROALD, NTB/SCANPIX Finansmini­ster Siv Jensen sier SSB «gjentatte ganger» fikk advarsler mot omorganise­ringen. I går kveld jobbet embetsverk­et med å verifisere alle møter og samtaler som bekrefter Jensens påstand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway