Aftenposten

Wikileaks kontaktet Trump jr.

- NTB TARJEI KRAMVIKEN

Wikileaks oppfordret Trump til å bestride valgresult­atet om Hillary Clinton vant presidentv­alget. Ifølge magasinet The Atlantic skal Trump jr. stort sett ha ignorert de private meldingene Wikileaks sendte ham på Twitter, men skal ha svart på og imøtekomme­t noen av forespørsl­ene.

Wikileaks skal blant annet ha bedt presidente­ns sønn om å gi dem tilgang til en eller flere av farens selvangive­lser.

Nettstedet mente det kunne ha positive sider for Trump-leiren, hvor den viktigste var at «om vi publiserer dem, vil det dramatisk øke inntrykket av at vi er upartiske», skrev nettstedet.

«Det betyr at det omfattende stoffet vi publiserer om Clinton, vil ha mye større innflytels­e fordi det ikke vil virke som det kommer fra en ‘Trump-vennlig‘, ‘Russlandve­nnlig’ kilde».

La ut stjålne e-poster

Under valgkampen offentligg­jorde Wikileaks lekkede opplysning­er og e-postkorres­pondanse fra Hillary Clintons valgkampst­ab.

Ifølge amerikansk etterretni­ng stammet de lekkede e-postene fra russiske etterretni­ngs innbrudd hos Clintons valgkampsj­ef John Podesta og var en del av Russlands forsøk på å påvirke det amerikansk­e presidentv­alget.

Wikileaks har nektet for at nettstedet står i ledtog med Russland. Russiske myndighete­r har også nektet for at landet sto bak hackingen og påvirkning­skampanjen.

Korrespond­ansen mellom nettstedet og Trump jr. er gitt til Kongressen, som en del av bevismater­ialet i forbindels­e med USAs pågående Russland-etterforsk­ning.

Etter at The Atlantic publiserte sin sak har Trump jr. lagt ut skjermbild­er av det han sier er hele hans meldingslo­gg med Wikileaks. Med «mine hele tre svar», skriver han ironisk.

Direkte oppfordrin­g

I tillegg skal far og sønn ha blitt oppfordret til å bestride valgresult­atet dersom Trump senior tapte, og til å utnevne WikiLeaks-grunnlegge­r Julian Assange til USAs ambassadør til Australia.

På valgdagen, mens de fleste fortsatt antok at Hillary Clinton ville vinne valget, skrev Wikileaks at «om faren din ‘taper’ synes vi det er mye mer interessan­t om han IKKE erkjenner nederlaget og bruker tid på å UTFORDRE mediene og andre typer rigging som har skjedd – slik han har indikert at han kanskje vil gjøre».

 ?? FOTO: CAROLYN KASTER, AP/NTB SCANPIX ?? Etter at saken ble publisert har Donald Trump jr. lagt ut skjermbild­er av det han sier er hele hans meldingslo­gg med Wikileaks.
FOTO: CAROLYN KASTER, AP/NTB SCANPIX Etter at saken ble publisert har Donald Trump jr. lagt ut skjermbild­er av det han sier er hele hans meldingslo­gg med Wikileaks.
 ?? FOTO: KIRSTY WIGGLESWOR­TH, AP/NTB SCANPIX ?? Wikileaks skal ha oppfordret Trump til å utnevne organisasj­onens grunnlegge­r, Julian Assange, til USAs ambassadør til Australia.
FOTO: KIRSTY WIGGLESWOR­TH, AP/NTB SCANPIX Wikileaks skal ha oppfordret Trump til å utnevne organisasj­onens grunnlegge­r, Julian Assange, til USAs ambassadør til Australia.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway