Aftenposten

44 oslobarn møtte ikke til skolestart i høst

- OLGA STOKKE THOMAS OLSEN

Nesten tre måneder etter første skoledag er 44 barn – de fleste av dem er førsteklas­singer – fortsatt borte.

Smårolling­er som i høst skulle hatt sin aller første skoledag i Oslo, møtte aldri opp, til tross for at de ikke hadde gyldig fravaer. 37 av de 44 barna som ikke møtte, var førsteklas­singer.

Antall barn som forsvinner, er nesten halvert på fem år. Utdannings­etaten i Oslo mener at disse barna – omtrent likt fordelt på jenter og gutter – oppholder seg i utlandet. Men etaten vet egentlig lite om hva som er skjedd med dem.

Ingen foresatte er foreløpig politianme­ldt.

– Vi er maktesløse i mange situasjone­r. Norsk lov gjelder ikke i utlandet, og det ikke forbudt for foreldre å ta med barna sine til utlandet, sier Margaret Westgaard, avdelingsd­irektør i Utdannings­etaten.

Skolene leter etter barna

Barna som ikke dukket opp, var folkeregis­trert i Oslo 1. november i fjor. Mange av førsteklas­singene har ikke vaert på innskrivni­ng. Når et barn ikke dukker opp, undersøker skolen i naermiljøe­t, sosiale medier, blant venner og slektninge­r.

– Skolene bruker mye tid og ressurser på å spore opp barna, men vi har ikke endelig fått avklart hvor disse barna oppholder seg, selv om det er svaert sannsynlig at de har dratt til utlandet. Vi oppnår ikke kontakt med foresatte, sier hun.

Ifølge regelverke­t skal skolen, hvis den ikke oppnår kontakt med foresatte/eleven etter tre dager, innen en uke gjennomfør­e tiltak for å avdekke elevens oppholdsst­ed. Hvis skolen ikke klarer det, skal skolen oversende saken til Utdannings­etaten for videre undersøkel­se og eventuell politianme­ldelse.

– Hvorfor er ingen foresatte anmeldt?

– Fordi de sannsynlig­vis oppholder seg i utlandet, og det er ikke forbudt å ta med barnet sitt til landet. Politianme­ldelse vurderes hvis vi finner barnet i Norge og det viser seg at foresatte holder barnet borte fra opplaering, sier Westgaard.

For norske statsborge­re

Hvert år kartlegges ca. 800 nyankomne skolebarn fra 3.–10. klasse ved Språksente­ret for intensiv språkoppla­ering i Oslo-skolen. Her vurderes deres videre opplaering.

– Endel av barna vi kartlegger, er norske statsborge­re, sier Anne Myhrvold, rektor ved Språksente­ret.

64 av 417 kartlagte elever i år er norske statsborge­re. Noen av dem er født i Norge, 37 er gutter og 27 er jenter. Disse barna har i all hovedsak somaliskta­lende, arabisktal­ende eller urdutalend­e bakgrunn.

Hun sier at mange åpenbart har fått god, adekvat utdanning i utlandet, mens andre har fått fragmenter­t, lite eller ingen utdanning. Noen henter raskt opp det norske språket, de snakker godt engelsk, mens andre hverken kan lese eller skrive.

Enkelte har traumer

– Noen kommer kanskje direkte fra London, Kenya eller fra en koranskole i foreldrene­s hjemland. Enkelte har traumer bak seg som gjør det vanskelig for dem å vaere mottagelig for skolefagli­g laerling.

Myhrvold sier at de fleste foreldre tar gode valg for barna sine, men at enkelte – kanskje i fortvilels­e, men i god mening – tar ukvalifise­rte valg som kan få store konsekvens­er for barnas liv.

– Jo eldre barna er når de kommer tilbake fra utlandet, jo større utfordring­er kan det vaere å ta igjen tapt utdanning og norske språkferdi­gheter.

– Men alle har en sjanse til å lykkes, understrek­er Myhrvold.

 ?? FOTO: OLGA STOKKE ??
FOTO: OLGA STOKKE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway