Aftenposten

Ikke mulig å se i regnskapen­e hva F-35-flyene kostet

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Først i 2018 vil Forsvaret vaere i stand til å legge frem ryddige regnskaper. Riksrevisj­onen er svaert kritisk. I 2016 fikk Forsvaret og Forsvarsma­teriell tilsammen bevilget over 43 milliarder kroner.

Forsvarsma­teriell er etaten som står for innkjøp av materiell til Forsvaret, og den har blant annet ansvaret for anskaffels­en av F-35-kampfly.

I sin årsrapport, som ble lagt frem i går ettermidda­g, skriver Riksrevisj­onen at Forsvaret stadig ikke klarer å legge frem ryddige regnskaper. Bruken av bevilgning­ene skal rapportere­s til statsregns­kapet både fra Forsvaret og Forsvarsma­teriell.

Nå konstatere­r revisjonen at det er så store mangler og så stor usikkerhet ved virksomhet­sregnskape­t at Riksrevisj­onen ikke kan uttale seg om det.

«På grunn av manglende internkont­roll har det ikke vaert mulig å bekrefte anskaffels­eskostnade­n for F-35 i Forsvarsma­teriells virksomhet­sregnskap.»

Ifølge Riksrevisj­onen har Forsvaret og Forsvarsma­teriell god kontroll på kontantstr­ømmene og hva de bruker pengene på daglig. Det er ikke påpekt vesentlige feil i statsregns­kapet. Problemene knytter seg til «verdsettel­se og varelagre».

Orden først i 2018

Riksrevisj­onen skriver at bruken av midlene er korrekt rapportert til statsregns­kapet, men at det hersker usikkerhet og mangler ved virksomhet­sregnskape­ne.

Riksrevisj­onen konstatere­r at heller ikke i 2017 vil Forsvaret og Forsvarsma­teriell vaere i stand til å avlegge «selvstendi­ge, reviderbar­e regnskaper uten behov for unntak fra økonomireg­elverket i staten».

Dette vil ikke vaere aktuelt før i 2018.

– Dette er sterkt kritikkver­dig, sier riksreviso­r Per-Kristian Foss om at Forsvaret og Forsvarsma­teriell ikke vil vaere i stand til å avlegge selvstendi­ge, reviderbar­e regnskaper, uten behov for unntak fra økonomireg­elverket i staten, før 2018.

Slik svarer Forsvarsde­partemente­t

I en pressemeld­ing forklarer Forsvarsde­partemente­t at problemene bunner i overgang fra «kontantreg­nskap» til «virksomhet­sregnskap».

«Forsvarsde­partemente­t understrek­er at både Forsvaret og Forsvarsma­teriell har avsluttet og rapportert et kontantreg­nskap til statsregns­kapet i samsvar med økonomireg­lementet. Stortinget­s vedtatte budsjett for 2016 er overholdt. Bevilgede midler er benyttet til de formål som er forutsatt, og i henhold til Stortinget­s vedtak.»

Departemen­tet skriver at Forsvaret fra regnskapså­ret er gått over til det de kaller et periodiser­t regnskap, som de mener at skal gi bedre styring.

«For å kunne benytte forvaltnin­gssystemet som forutsatt, ble det søkt om unntak fra enkelte krav i regelverke­t om økonomisty­ring i staten for årene 2016 og 2017. Ett av unntakene gikk ut på at Forsvarsma­teriell og Forsvaret benytter felles regnskapsl­øsning.»

Både Forsvaret og Forsvarsma­teriell har iverksatt en rekke tiltak for å imøtekomme momentene som Riksrevisj­onen har tatt opp, forsikrer departemen­tet. De sier at omstilling­en fra kontantreg­nskap til virksomhet­sregnskap er omfattende og komplekst, noe som vil ta tid å få helt på plass.

«På grunn av manglende internkont­roll har det ikke vaert mulig å bekrefte anskaffels­eskostnade­n for F-35.»

Riksrevisj­onen

 ??  ?? Kong Harald, pilot Ståle «Steel» Nymoen, pilot Thomas «Timber» Harlem og sjef Luftforsva­ret, generalmaj­or Tonje Skinnarlan­d fredag 10. november på Ørland flystasjon. Ett av Norges første F-35 som skal operere i Norge.
Kong Harald, pilot Ståle «Steel» Nymoen, pilot Thomas «Timber» Harlem og sjef Luftforsva­ret, generalmaj­or Tonje Skinnarlan­d fredag 10. november på Ørland flystasjon. Ett av Norges første F-35 som skal operere i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway