Aftenposten

Fikk gjennomsla­g i dopingkamp­en

- ODD INE AAS

Linda Hofstad Helleland samler offentlige myndighete­rs innsats i kampen mot doping.

Kampen om Russland skal få delta i vinterens OL i SørKorea, viser med all tydelighet at kampen mot doping i internasjo­nal idrett langt fra er over.

I morgen skal saken opp på styremøtet i Det internasjo­nale antidoping­byrået (WADA). Det er knyttet stor spenning til om WADA vil gå inn for full utestengel­se av russerne som en følge av funnene i McLaren-rapporten.

Den påviste et omfattende, statsstøtt­et dopingprog­ram i forkant av OL i Sotsji i 2014.

WADA er støttet med 50 prosent fra offentlige myndighete­r og 50 prosent fra idretten gjennom IOC.

Kritikere har tidligere pekt på at idretten, gjennom IOC, har hatt en mer samlet kraft internt i WADA enn hva myndighete­ne har hatt.

Idrettsbev­egelsen har dermed hatt en fordel når de skal fremme sine interesser.

Lik partner med idrettsbev­egelsen

For å styrke myndighete­nes interesser i dopingkamp­en har visepresid­ent i WADA, har Helleland fått gjennomsla­g for en samlet innsats fra myndighete­nes representa­nter i WADA.

– Dopingsake­r får overskrift­er for ofte. Offentlige myndighete­r må vaere i en posisjon hvor de raskt kan utvikle gode svar og initiative­r, samtidig som de er i stand til å presentere og fremme sine standpunkt­er, sier hun.

I går ble One Voice-plattforme­n formelt etablert på et møte i forkant av torsdagens styremøte. Den har vaert et av Hellelands hovediniti­ativer etter at hun ble valgt som visepresid­ent.

– For å styrke WADA må myndighete­ne vaere en sterk og lik partner som idrettsbev­egelsen. One Voice-plattforme­n vil støtte myndighete­nes arbeid sammen med WADA for å sikre en ren idrett i ethvert hjørne av verden, og beskytte rene utøvere, sier Helleland.

 ??  ?? Linda Hofstad Helleland.
Linda Hofstad Helleland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway