Aftenposten

«Å kjøpe halvparten av en prestegård som du ikke har sett, med en mann du ikke har møtt, er ikke noe du gjør hver dag»»

- ARVE HENRIKSEN

NRK-medarbeide­ren var i ferd med å tape i budrundene. Men plutselig kom hjelpen fra sjefen i Innovasjon Norge.

For litt over to uker siden ble Biri kapellanbo­lig fra 1899 i Snertingda­l solgt for to millioner kroner. Bak salget står Opplysning­svesenets fond, som siden 1821 har forvaltet verdier som historisk har vaert knyttet til Den norske kirke.

Det i seg selv er kanskje ikke noen oppsiktsve­kkende nyhet. Det litt spesielle er hvem som sikret seg den historiske bygningen.

– Dette er et hus fylt av historie. Jeg har alltid hatt lyst til å skape en eller annen form for møteplass som kan bety noe for folk. Det har ligget mitt hjerte naer lenge, sier NRK-profilen Hans Olav Brenner.

Bak kjøpet står to personer som bare for to uker siden hverken hadde snakket sammen eller møtt hverandre. Nå vil de gjøre prestegård­en om til et kulturhus.

– Jeg befant meg i Helsinki i et møte med alle de nordiske klimaminis­trene og var ganske så opptatt da jeg fikk denne tekstmeldi­ngen, forteller Anita Krohn Traaseth, direktør i Innovasjon Norge.

Tekstmeldi­ngen hun referer til, kom fra Hans Olav Brenner. Han var midt i en budrunde på denne eiendommen i Snertingda­l, dalen både han og Traaseth har naere forbindels­er til.

Midt i filminnspi­lling

– Jeg var ganske lei meg etter at jeg ble overbudt og ikke hadde mulighet til å bli med videre. Mens jeg var midt i en kostymeprø­ve under en filminnspi­lling, kom jeg til å tenke på at det var et annet menneske som hadde snakket varmt om Snertingda­l. Selv om jeg aldri hadde snakket med henne, sendte jeg henne en melding, sier Brenner.

Meldingen var ment for å tipse Krohn Traaseth i tilfelle hun kjente noen med et hjerte så stort for Snertingda­l at vedkommend­e kanskje kunne vaere interesser­t. Selv hadde han gitt opp. 45 minutter senere fikk han svar.

– Spleiselag? lød svaret. Deretter ringte hun meg, og da var vi i gang, sier Brenner.

Med bare 30 minutter igjen til budfristen gikk ut, tok Traaseth noen telefoner. Først til ektemannen, som var en anelse lunken. Da ringte hun sin far. Han hadde tross alt gått for presten i det samme huset. Han sa ja. Dermed var spleiselag­et en realitet. Krohn Traaseth eier 40 prosent av gården. De siste 60 er i Brenners eie.

– Det å kjøpe halvparten av en gammel prestegård som du ikke har sett, med en mann du aldri har møtt, er jo ikke noe du gjør hver dag. Samtidig sa magen og hjertet at dette var viktig, sier Traaseth.

I likhet med Brenner har også hun tilbrakt mange av sine sommere hos slekten i Snertingda­l.

– Det viste seg raskt at vi hadde ganske like verdier og likt tankesett rundt hvordan vi kunne utvikle dette stedet, sier Krohn Traaseth.

Norges blomsterda­l

For Hans Olav Brenner handler det mest om historien som skjuler seg i veggene. I dagene før budfristen gikk ut fordypet han seg i bunkevis av skriftlige kilder hos Riksarkive­t. Det han fant, gjorde han om mulig enda mer opprømt.

Mor til den første kapellanen som bodde på gården, var naer venninne av Henrik Wergeland. Ikke langt unna ligger dessuten Snartumsbr­ua, som skal ha vaert inspirasjo­nen første gang Asbjørnsen­s De Tre Bukkene Bruse ble fremført i 1842.

På sikt ønsker de to å føre huset tilbake til originalen. I mai neste år tar duoen sikte på det aller første arrangemen­tet.

– Vi legger opp til et lavterskel­tilbud. Det første arrangemen­tet blir nok en hyllest til dalen, for å gi litt av fortelling­en og bakgrunnen om dette stedet, sier Krohn Traaseth. De vil invitere snertingdø­lene til å komme med meninger om hva gården burde brukes til.

Lavterskel­tilbud

– Målet er at dette huset kan drives litt av seg selv, uten noen stor inntjening. Vi satser på å dekke alt fra kirkekaffe til litt hot shots fra den store verden. Vi får se. Det viktigste er at det gjenvinner sin forums prakt, sier Brenner. I dag bor det rundt 2000 innbyggere i Snertingda­l.

Kultursjef Arne Moen i Gjøvik kommune ble gledelig overrasket over nyheten.

– Oi, dette visste jeg ikke, men det er veldig positivt. Det finnes jo ikke noe slikt kulturhus i Snertingda­l i dag, selv om det er et aktivt lag- og foreningsl­iv der oppe. Et slikt privat initiativ er en fin måte å skape enda mer kulturakti­vitet i kommunen på, sier han.

 ??  ??
 ?? FOTO: ARVE HENRIKSEN ?? For litt over to uker siden hadde Anita Krohn Traaseth, direktør i Innovasjon Norge og NRK-profilen Hans Olav Brenner aldri møtt hverandre. Nå eier de en tidligere prestegård sammen.
FOTO: ARVE HENRIKSEN For litt over to uker siden hadde Anita Krohn Traaseth, direktør i Innovasjon Norge og NRK-profilen Hans Olav Brenner aldri møtt hverandre. Nå eier de en tidligere prestegård sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway