Aftenposten

WWF vil stanse ulvejakt før kvoten er full

- NTB

Det er «fryktelig mye» beitedyr og «fryktelig få» ulver i Norge, fremholdt WWFs advokat da Oslo tingrett behandlet et krav om å stanse ulvejakten.

Fem ulv er skutt av en kvote på 12. Miljøverne­re vil redde de siste syv.

– Vi er vel alle kjent med at ulvepoliti­kken skaper motsetning­er og politisk uenighet, oppsummert­e advokat Elisabeth Stenwig da hun på vegne av Klimaog miljødepar­tementet argumenter­te for felling av 12 ulver utenfor ulvesonen i Østfold, Akershus, Oslo og Hedmark.

Jakten er allerede i gang. Fem dyr er skutt så langt. WWF Verdens naturfond har saksøkt staten med krav om umiddelbar stans i jakten på de syv ulvene som gjenstår.

Bistår staten

Total kvote for årets jakt er 50 ulver. 26 av disse kan felles utenfor ulvesonene. Fordelinge­n av de inntil 24 som skal tas ut inne i sonene, kommer det vedtak om fra Klima- og miljødepar­tementet før denne jakten starter 1. januar.

WWFs hovedkrav er en rettslig gjennomgan­g av hele den norske ulveforval­tningen. Det blir tema i en senere rettsforha­ndling.

– Hele denne saken koker ned til at WWF vil at ulven skal ha forrang, mens vi mener at matproduks­jonen skal ha forrang, sier styremedle­m og rovviltans­varlig i Norges Bondelag, Einar Frogner til NTB.

Bondelaget er en av flere organisasj­oner som yter bistand til staten, sammen med blant andre Norges Skogeierfo­rbund og Norges Jeger- og Fiskerforb­und.

– Ikke faglig vurdert

WWFs prosessful­lmektig, Carl Philip Funder Fleischer, argumenter­te i tingretten i går med at den norske ulvebestan­den er så kritisk lav at selv et lite uttak vil sette bestandens evne til å overleve i fare.

Dessuten er det ingen som vet hvor lav bestanden kan vaere før det blir kritisk, hevdet han.

– Bestandsmå­let er resultatet av et politisk kompromiss. Det finnes ikke faglige vurderinge­r. Dermed sitter man igjen med synsing, sier WWFs generalsek­retaer Nina Jensen til NTB.

Fleischer mener at det enkle – og samtidig svaert vanskelige spørsmålet – er hvor mange ulver man kan skyte før det i praksis innebaerer en utrydding av ulven i Norge.

Uvissheten tilsier at et føre varprinsip­p legges til grunn, mener han. Eller mer billedlig formulert: – Skal du balansere på en knivsegg, så må du i hvert fall vite hvor den er.

Ulvesaken foregår i skyggen av oljesøksmå­let, som også startet i Oslo tingrett i går. I begge saker legger miljøorgan­isasjonene Grunnloven­s paragraf 112 til grunn for sine argumenter. I ulvesaken handler det i tillegg om naturmangf­oldsloven og Bernkonven­sjonen.

Ifølge Fleischer må man må akseptere en viss skade på beitedyren­e.

– Det er fryktelig mye beitedyr og fryktelig lite ulv i Norge. Slipper du to millioner sau på beite, dør i underkant av 100.000. I underkant av 1,3 prosent av dette tas av ulv. Det er forferdeli­g lite, og ikke nok til at man kan drive forvaltnin­g på dette nivået, sa han.

– Uanstendig

Einar Frogner fra Bondelaget an- ser søksmålet fra WWF som et desperat forsøk på å skaffe ekstra oppmerksom­het om et følsomt tema.

– Får de gjennomsla­g, vil det bli dramatiske konsekvens­er for matproduks­jonen, sier han.

Frogner er opprørt over WWFs argumenter om at ulven gjør liten skade, sammenlign­et med hvor mange sauer som totalt blir borte i løpet av en beiteseson­g.

– Det er en uanstendig bruk av statistikk. Når ulven først slår til, gjør han rent bord. To ulver drepte 800–900 sauer i en besetning i fjor, for eksempel. For den som rammes av slikt, er det økonomisk dramatisk og en følelsesme­ssig stor påkjenning, sier han.

 ?? FOTO: TERJE HÅHEIM ?? I Oslo tingrett er det svaert ulike syn på hvor mange ulver vi bør ha på Østlandet. Disse to ble fotografer­t i Elverum kommune i sommer.
FOTO: TERJE HÅHEIM I Oslo tingrett er det svaert ulike syn på hvor mange ulver vi bør ha på Østlandet. Disse to ble fotografer­t i Elverum kommune i sommer.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway