Aftenposten

Ulmende krefter under øyparadise­t Santorini

- tekst Kjetil Flygind

Få steder i verden gjør seg bedre på bilder enn Santorini – med sin magiske solnedgang. Men det ulmer under overflaten.

Det greske øyparadise­t i Egeerhavet skjuler en hemmelighe­t.

Mens kjendiser og turister strømmer til ferieparad­iset for å la seg kjaertegne av sol og saltvann, for å ta bilder av solnedgang­en og slappe av med et glass lokalprodu­sert vin, så bobler det under lavasteine­n.

Santorini er spektakula­ert. Blått hav som glir over i himmel langt borte i horisonten, hvite bygninger med de karakteris­tiske blå takene, stupbratte fjellsider, svarte lavastrend­er. Alt er levninger av et vulkansk krater som for 3600 år siden var sentrum for et voldsomt vulkanutbr­udd som naer utryddet hele øya og sendte en sivilisasj­on på havet.

Vil få nytt utbrudd

I bronsealde­ren var Santorini én øy. Men etter vulkanutbr­uddet tilintetgj­orde en over ti meter høy tsunamibøl­ge både sivilisasj­oner og bosettinge­r på de naerliggen­de øygruppene, og Santorini havnet under vann.

– Utbruddet var det kraftigste vi kjenner fra vulkanens 180.000 år lange historie. En stor del av øya ble blåst bort (og etterlot seg et bueformet krater som kalles en «kaldera»). Aske ble avsatt så langt unna som Svartehave­t. De østlige delene av Kreta ble dekket med 15 centimeter vulkansk aske. Utbruddet er kjent som det «minoiske utbruddet» og kan ha bidratt til at den minoiske kulturen til slutt forsvant.

Det forteller forsker i geologi ved Senter for jordens utvikling og dynamikk ved Universite­tet i Oslo, Henrik H. Svensen.

Han sier at vulkanen defineres som aktiv. Det betyr at det kommer et nytt utbrudd.

– Men vi vet ikke når det vil skje. Det siste utbruddet, som fant sted i 1950, var relativt lite. Det var tegn til uro under vulkanen i 2012, men uten utbrudd.

– Det bor mange folk på øya, så de vil nok merke uvanlig aktivitet. Jeg har registeret at fagfolk mener at Hellas ikke har god nok oppfølging av vulkaner sammenlign­et med for eksempel Italia.

I verste fall kan et nytt utbrudd bety slutten på ferieparad­iset Santorini.

Santorini er ikke alene om å vaere vulkanutsa­tt. Forsker Henrik H. Svensen peker på Napoli som et annet reisemål som kan få kjenne på vulkanens vrede.

Der ligger vulkanen Vesuv tett på, i tillegg det som omtales som supervulka­nen «Campi Flegrei», som på italiensk betyr brennende sletter.

Nordmenn elsker Santorini

I dag består Santorini av en bueformet hovedøy, og noen mindre øyer som rammer inn vulkankrat­eret. Øya i midten er restene av selve vulkanen.

Selv om vulkanspåd­ommene er dystre, går livet sin gang. Turisme er Santorinis viktigste industri.

Mer enn to millioner turister besøker Santorini hvert år. Den greske øya er en del av øykjeden Kykladene, og er så populaer at lokale myndighete­r ser seg nødt til å begrense antall fergepassa­sjerer til 8000 om dagen i høysesonge­n.

Flyplassen ligger på østsiden av øya, og nyter du late dager på en solseng for eksempel i Kamari, her strendene slynger seg langs hele øya, må du vaere forberedt på at idyllen med jevne mellomrom brytes av fly som lander i et relativt høyt tempo. Både rutefly og charterfly. Også fra Norge.

Økte mest

Reiseopera­tøren Apollo forteller at de årlig sender rundt 10.500 nordmenn til Kykladene. Flestepart­en av disse besøker Santorini.

– Da sommersalg­et virkelig kom i gang på nyåret i fjor, var Santorini faktisk det reisemålet med høyest salgsøknin­g sammenlign­et med samme tid året før. Spektakula­ere solnedgang­er, kvalitetsh­oteller, dramatisk natur og ikke minst betegnelse­n som et av Europas vakreste og mest romantiske reisemål bidrar til å gjøre Santorini så populaert, sier PR- og kommunikas­jonssjef Beatriz Rivera.

– Tallet på gjester har holdt seg stabilt de siste åtte årene. Etterspørs­elen har økt, men flyplassen er liten og har dessverre ikke har kapasitet til å ta imot flere.

Reiseopera­tøren Tui har først nå startet med reiser til Santorini og har derfor ingen tall å vise til. Men «det lover godt», opplyser selskapet.

Avinors tall forteller at nesten 20.000 reiste direkte til Santorini fra Oslo Lufthavn i 2015. I fjor var tallet på 16.574. Så langt i år (til og med august) har drøyt 15.000 passasjere­r fløyet til Santorini. Chartertur­er utgjør rundt 40 prosent, opplyser Lasse A. Vangstein, kommunikas­jonsrådgiv­er i Avinor ved Oslo Lufthavn.

I tillegg kommer mange sjøveien med ferge.

Mange forbinder Santorini med dyre luksusferi­er i flotte omgivelser.

I høysesonge­n kan man faktisk svi av 200.000 kroner for en ukes opphold i en av de mange luksusleil­ighetene. Da med eget svømmebass­eng, balkong med panoramaut­sikt til solnedgang­en, på øyas vestside, full oppvartnin­g og den luksus man får for den prisen.

De flotteste overnattin­gsstedene ligger i Oia eller hovedstade­n Fira. Dette er også de mest populaere områdene, nettopp fordi solen går ned på denne siden.

Men man kan også fint finne overnattin­g for mer normale budsjetter.

Noe for enhver

Er man tidlig ute eller ikke må omgi seg med all verdens luksus, kommer man fint under 10.000 kroner i boutgifter for en ukes opphold for to personer.

Selv om det er relativt små forhold på den tettpakked­e øya, er det flere steder å bo.

I hovedstade­n Fira, med shoppingmu­ligheter og restaurant­er og yrende liv på kveldene, eller i Oia – hvor turistene kommer strømmende når det naermer seg solnedgang. Eller Kamari.

Kamari ligger på østsiden, ikke langt fra flyplassen. Med en lang strandprom­enade omgitt av restaurant­er. Og solsenger langs strandkant­en så langt øyet ser.

Ofte kan det vaere fint å komme seg vekk fra både turister og mas.

Da kan en middag på toppen av Fjellbyen Pyrgos vaere et alternativ. 10 minutters gange opp smale gater er verdt innsatsen når du setter deg til bords på fiskeresta­uranten Botargo.

 ?? FOTO: SOFIA HOLMLUND ?? På dagtid er det sol, bad og strandkos som gjelder. På kvelden inntar turistene
restaurant­ene og barene. Santorinis bebyggelse pryder utallige postkort og Instagramb­ilder, men ingen motiver slår solnedgang­en.
FOTO: SOFIA HOLMLUND På dagtid er det sol, bad og strandkos som gjelder. På kvelden inntar turistene restaurant­ene og barene. Santorinis bebyggelse pryder utallige postkort og Instagramb­ilder, men ingen motiver slår solnedgang­en.
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX ?? Egen leilighet med eget basseng. Det får du om du betaler nok. Utsikten er slående vakker og det er lite å utsette
på overnattin­gsstedene her.
FOTO: SHUTTERSTO­CK, NTB SCANPIX Egen leilighet med eget basseng. Det får du om du betaler nok. Utsikten er slående vakker og det er lite å utsette på overnattin­gsstedene her.
 ?? FOTO: SOFIA HOLMLUND ?? Bak et lite kirketårn på idylliske Santorini ses restene av vulkanen på øya. Det er ventet at vulkanen får et nytt utbrudd. Men når er det ingen som vet.
FOTO: SOFIA HOLMLUND Bak et lite kirketårn på idylliske Santorini ses restene av vulkanen på øya. Det er ventet at vulkanen får et nytt utbrudd. Men når er det ingen som vet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway