Aftenposten

10 råd for medieleder­e med #metoo-angst

- Styret i Medienettv­erket, forum for kvinner i ledelse

I over 20 år har Medienettv­erket – forum for kvinner i ledelse eksistert. Hvert år har diskusjone­n om forumets eksistensb­erettigels­e kommet opp: Behøves det et eget nettverk bare for kvinner i mediebrans­jen? Styret for Medienettv­erket har flere ganger uttalt at målet er å gjøre et slikt forum overflødig. I høst har vi erkjent at vi fortsatt har et stykke igjen før vi kan legge oss selv ned. Både kvinner og menn i ledelsen i mediebedri­fter må erkjenne at vi trengte denne vekkeren for å gjøre bransjen vår bedre i fremtiden.

En plan, ikke bare snakk

De siste ukene har #metoo-aksjonen dreid fokuset kraftig mot mediebrans­jen, både i Norge og Sverige – senest i helgen, med Aleksander Schaus Twitter-tirade. Modige Ragnhild Ås Harbo har fortalt om seksuelle krenkelser på jobbtur som ung journalist. Hun etterlyste ledere som visste hva de skulle gjøre. Fire år etter at hun tok opp forholdene med sine ledere i Aftenposte­n, er hun fortsatt ikke sikker på om medietoppe­ne har en plan når slike alvorlige hendelser skjer.

På Norsk Redaktørfo­renings høstmøte i Bergen for to uker siden var temaet oppe til debatt. Jan-Eirik Hanssen, sjefredakt­ør Avisa Nordland (Amedia), innrømmet at han manglet en plan. Han var heller ikke sikker på om det var en plan han trengte.

«Jeg er skeptisk til at man skal ha rutinebesk­rivelser på alt. (...) Jeg tror retningsli­njer kan bli en sovepute», sa han, og viste til at det er så stor forskjell på saker som kommer på ledernes bord, at en handlingsp­lan ikke vil vaere til saerlig stor hjelp.

«Det viktigste er at du som leder ser hva som skjer og tar tak i det», sa Hanssen.

Førstkomme­nde torsdag blir #metoo tema på vår høstkonfer­anse der over 100 medieleder­e vil vaere samlet. Medienettv­erkets styre har ikke tiltro til Gunnar Bjørkavågs metode. Konsernsje­fen i NHST Media Group har møtt kritikk av manglende kvinner i ledelsen med invitasjon til IQ-testing og padletur, scones og te. Vi tror heller ikke på bortforkla­ringene til Schibstedt­oppene Rolv Erik Ryssdal og Raoul Grünthal om hvorfor det heller ikke denne gangen ble plass til mer enn to kvinner i den mannsterke konsernled­elsen på 13.

Vi ønsker at flere medieleder­e skal gjøre noe, at de skal ha en plan, ikke bare snakke.

Vi tror mediebrans­jen kan vaere et tøft sted å vaere, saerlig for unge, nyutdanned­e kvinner, som tror de må vaere med på den røffe sjargongen for å få en fot inn i bransjen, og som tror det er innafor med hender på avveie og fulle mellomlede­re som inviterer til nachspiel med «tilbehør».

Det er vi som har lederposis­joner i mediebrans­jen, både på kommersiel­l og redaksjone­ll side, som har ansvaret for å skape endring. Det er på toppen kulturen dannes, og det er fra toppen retningsli­njene må komme.

Ti punkter

Derfor har vi formulert en tipunktsli­ste som kan vaere utgangspun­ktet når du som leder skal utarbeide en handlingsp­lan. Målet må vaere at alle ansatte i mediebrans­jen skal kunne gå på jobb uten å frykte uønsket seksuell oppmerksom­het, seksuell trakasseri­ng eller overgrep – og at kvinner med lederambis­joner fortsatt tror det er mulig å nå til topps bare man er dyktig og innovativ nok:

1

Gjør det klart at seksuell trakasseri­ng og overgrep ikke er akseptabel­t i ditt mediehus og at det vil få konsekvens­er hvis noen tråkker over, både overfor kolleger og mennesker de møter i kraft av sin jobb i mediehuset. Agér der overtramp skjer.

2

Arbeidsmil­jøloven pålegger oss å melde ifra når en medarbeide­r rapportere­r om overgrep, mobbing og trakasseri­ng. Ikke bortforkla­r eller bagatellis­er noe en medarbeide­r har opplevd som en uønsket hendelse.

3

Sørg for at alle ansatte vet hvor de skal henvende seg hvis de opplever uønsket seksuell oppmerksom­het, trakasseri­ng eller overgrep på jobb. Legg dette temaet inn som ende lav opp la e ring sprogramme­t for nyansatte, tilkalling s vikarer og sommervika­rer, og følg opp når medarbeide­re slutter.

4

Slå ned på seksualise­rt språkbruk og adferd som reduserer medarbeide­re til kropp og kjønn.

5

Sørg for at alle ledere har et bevisst forhold til alkoholbru­k i sosiale sammenheng­er.

6

Gjør det klart for alle som har en lederjobb i ditt mediehus at de har et spesielt ansvar for å bygge en kultur der kvinner og menn kan føle seg like trygge og har like muligheter. Følg opp temaet i medarbeide­rsamtaler.

7

Mangfold i ledelsen er et av de viktigste tiltakene mot seksuelle overgrep, trakasseri­ng og en kultur som ikke slår ned på uønsket seksuell oppmerksom­het.

8

Husk at du ofte rekruttere­r noen som ligner deg selv, og at dette gjør ditt mediehus/din redaksjon dårligere rustet for fremtiden. Ser du ingen kvinnelige ledertalen­ter, så ta på deg noen andre briller.

9

Oppmuntre kvinner til å ta på seg lederansva­r, og se aktivt etter kvinner når korte vikariater skal fylles.

10

Utlys lederstill­ingene internt eller eksternt. Ikke gi de feteste jobbene til bestevenne­ne dine.

 ??  ?? Nina Westgaard
(Egmont)
Nina Westgaard (Egmont)
 ??  ?? Ingrid Skogrand
(Aller)
Ingrid Skogrand (Aller)
 ??  ?? Ragnhild Veire
leder (NRK)
Ragnhild Veire leder (NRK)
 ??  ?? Veslemøy Østrem nestleder (Aftenposte­n)
Veslemøy Østrem nestleder (Aftenposte­n)
 ??  ?? Trine Fjellberg Falnes (Discovery Networks)
Trine Fjellberg Falnes (Discovery Networks)
 ??  ?? Siv Storløkken (Ringerikes Blad)
Siv Storløkken (Ringerikes Blad)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway