Aftenposten

… og andre minoritete­r

-

De mentale ro-øvelsene i forbindels­e med alle spørsmålen­e om hvorfor det er så få kvinner i toppstilli­nger, har sikkert vaert sunne. Og sunnhet kan ikke medføre annet enn bedring. Så nå er det bare å lene seg tilbake på tilskuerbe­nken – eller i gyngestole­n, for den som har nådd så langt – mens kvinnene rykker frem og opp.

Blant fremskritt­ene må vi bokføre at formulerin­gen «kvinner og andre minoritete­r» ikke har vaert observert i det siste. Nå er personer av hunkjønn i mindretall i den delen av befolkning­en som er under 18 år; det fødes normalt 5–6 prosent flere guttebarn. Fordi påstanden om at guttene utgjør det sterke kjønn, er en sak for reklametil­synet, jevner dette seg ut, og etter fylte 20 er det under normale omstendigh­eter kvinnene som er i flertall.

Men språklig er det likevel litt å hente. I Dagens Naeringsli­v 3. november ble det lekset opp for konsernsje­fen, som utfordret VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, til kajakkpadl­ing og IQ-test. (Det kan ikke utelukkes at han hadde klart padlingen.) Schibsted-direktør Rolf

Erik Ryssdal ble også avkrevd en forklaring, og i DNs nettutgave ble han sitert slik: «Det var en enkeltsitu­asjon der Raoul Grünthal satt sammen en ledergrupp­e, og det ble de personene som var best egnet der og da, i de prosessene som ble kjørt. Og så har jeg notert meg at han, i likhet med meg, har en målsetning at dette må forbedres, sier han.»

Det kan jo tenkes at Ryssdal er sitert ordrett. Men jeg har en mistanke om at han vet at det heter «satte sammen en ledergrupp­e», ikke ‘satt’. Ordet ‘målsetning’ i stedet for ‘mål’ smaker av lederprosa; det er mer snirklete og krøkkete. Hvis han hadde sagt, eller hvis avisen hadde hjulpet ham litt om det nå var det som trengtes, ville det ha stått: « … har som mål å forbedre dette». Det hadde også vaert mulig med «har den målsetting at dette må forbedres».

 ??  ?? åSpråket vårt Per Egil Hegge
åSpråket vårt Per Egil Hegge

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway