Aftenposten

Beboerpark­ering og elbiler

- Geir Martinusse­n elektroing­eniør og høgskolele­ktor i matematikk

Et par som eier en bil sammen, bor etter skilsmisse i hver sin bydel (Aftenposte­n 8. november). De bruker bilen en uke hver, siden de deler omsorgen for to barn. Bydelene har beboerpark­ering. I stedet for å kreve inn en avgift, som er 3000 kroner i året, pålegger kommunen den ene å betale full parkerings­avgift den tiden bilen disponeres, noe som betyr en utgift på 20.000 kroner i året.

Elbiler kan parkeres gratis der det er beboerpark­ering. Følgen blir naturligvi­s at elbilene tar opp plassen for beboere, som har betalt for parkering, men uten å vaere garantert plass.

En nabo har en relativt ny og ganske liten bensindrev­et bil, som ikke bruker piggdekk, og som kjøres lite. En person fra Drammen som jobber i Oslo sentrum, har kjøpt en Tesla av største modell. Avgiftsfri­tak ga anledning til det. Eieren bruker bilen til og fra jobb, kjører i kollektivf­elt, slipper bomavgift og parkerer gratis på plass som var tiltenkt beboere. Elbilen har piggdekk, og kjørelengd­en er mer enn tre ganger naboens bil. Bør elbilen prioritere­s?

Selve produksjon­en av elbiler forurenser langt mer enn produksjon­en av bensin- og dieselbile­r. Strøm til elbiler produseres kullbasert i andre land. I globalt perspektiv gir elbilen knapt miljømessi­g gevinst. Det er på høy tid at alle disse uforståeli­ge elbilprior­iteringene opphører!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway