Aftenposten

Gerd Kjaer

- Bente Gahnstrøm Sverre Røed-Larsen

Gerd Kjaer døde 1. november på Diakonhjem­met Sykehus etter lengre tids sykdom, 74 år gammel. Hun vokste opp i Brunlanes utenfor Larvik. Hun var først elev ved Tanum folkeskole, mens examen artium ble avlagt på Larvik Gymnas.

Som ung markerte Gerd seg som et engasjert menneske med omsorg for barn og unge og for fremtidige slekter. Hun deltok ivrig i den første Påskemarsj­en mot atomvåpen fra Tønsberg til Oslo i 1963. Engasjemen­tet tok hun med seg som student i Oslo, hvor hun ved siden av studiene arbeidet i en Amnestygru­ppe og med fredsarbei­d.

Som student ved Universite­tet i Oslo var Gerd Kjaer opptatt av arbeid med barn. Hennes første jobb var som skolepsyko­log i Drammen. I tre år hadde hun utdannings­stilling ved Barnepsyki­atrisk Klinikk i Drammen (senere BUP), som i tillegg til klinisk arbeid inkluderte undervisni­ng ved Nic Waals Institutt. Hun var saerlig opptatt av individual­terapi med barn.

Midt på åttitallet startet hun egen praksis i Oslo som hun drev frem til hun pensjonert­e seg. I hennes arbeid var kroppen viktig, og hun utdannet seg innen Eksistensi­ell Karakteran­alyse og Pesso Boyden Psychomoto­r System. To faglige retninger som hun forente på en suveren måte.

Hun var en dedikert terapeut og kollega. Hun hadde et skarpt blikk og stor kjaerlighe­t for det skadede barnet i den voksne. Hun hadde en sjelden evne til frigjørend­e dialog både med klienter og kolleger.

Gerd var et menneske som trivdes best i private sammenheng­er – en sann venn, omsorgsful­l og vennlig, men også med klare meninger. Hun reagerte sterkt på inhuman behandling av barn og unge – både etnisk norske og flyktningb­arn.

Hun hadde god kontakt med søsken og deres familier, stor glede av kontakten med nevø og niese og av å følge deres oppvekst og utvikling. Det gledet henne å få oppleve hvordan de som voksne møtte sine egne barn med kjaerlighe­t og respekt fra første stund.

Ved Gerd Kjaers bortgang sitter vi igjen med mange og gode minner om et spesielt menneske – og med sorg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway