Aftenposten

Gjenskaper nostalgi i byens julegater

Julegatene fra 1960-tallet blir gjenskapt i sentrum, og lørdag blir det snøgaranti!

- HILDE BJØRHOVDE

Osloborger­e som har levd en stund, har nostalgisk­e minner om julegater og eventyrlig­e dekorasjon­er i stormagasi­nenes vinduer.

Fra lørdag kan alle oppleve julegater inspirert av de «gode, gamle dager» midt i Oslo sentrum.

– Vi vil gjenskape magien fra 60-tallet, da familiene strømmet til sentrum for se på juledekora­sjonene, sier Pål Henrik Kristianse­n i Promenaden management. De forvalter området mellom Prinsens gate, Kongens gate, Grensen og Akersgata og har ansvaret for juledekora­sjonene på Steen & Strøm.

– Vi har latt oss inspirere av oslobilder fra 1950–60 tallet til å skape ny julebelysn­ing. Det var på tide å gjøre noe nytt med julegatene i dette området, for dekorasjon­ene har vaert de samme i over 20 år, sier Kristianse­n.

Tiaraligne­nde

Høyt over gaten er monteringe­n av lysdekoras­jonene i full gang. Sammen med kollega Renate Eliesen tar han en rusletur i Nedre Slottsgate, der kranbiler løfter juledekora­sjonene til vaers, og pyntingen av sentrum er i full gang. De tiaraligne­nde dekorasjon­ene skal lyse opp julegatene, og markerer starten på årets julehandel.

Det hele starter på Egertorget lørdag kl. 17. Julelysene tennes, kor, korps og kjente artister opptrer, og det blir parade til Nedre Slottsgate, der forretning­ene er julepyntet.

Synger fra Frost

Til akkompagne­ment av snøkanoner synger Lisa Stokke fra animasjons­filmen Frost, der hun dubbet stemmen til snødronnin­gen Elsa.

Elsa er også en av Disney-prinsessen­e i varemagasi­nets juleut-

stilling. Her har kjente, norske designere som Fam Irvoll, Tine Mollatt (ByTimo) og Cathrine Hammel fått boltre seg med å lage vakre eventyrkjo­ler til kjente Disney-prinsesser. Tablåer fra eventyrene fyller vinduene. Men foreløpig er alt skjult for passerende ute på gaten.

Tornerose mangler, ellers er Harepus og Bambi på plass i eventyrsko­gen. Interiørde­signerne Lise Wolden og Carmen Elise Berg legger siste hånd på verket, i det som blir Tornerose-vinduet i utstilling­en.

Jul kan vaere stress og mas, men også vakker pynt og en dose nostalgi.

 ??  ?? 1962:
Nedre Slottsgate utenfor Steen og Strøm er julepyntet. FOTO: DEXTRA PHOTO/PAUL A. RØSTAD/ SPAREBANKS­TIFTELSEN
1962: Nedre Slottsgate utenfor Steen og Strøm er julepyntet. FOTO: DEXTRA PHOTO/PAUL A. RØSTAD/ SPAREBANKS­TIFTELSEN
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Dekorasjon­ene inspirert av de gammeldags­e julegatene blir hengt opp i Nedre Slottsgate.
FOTO: ROLF ØHMAN Dekorasjon­ene inspirert av de gammeldags­e julegatene blir hengt opp i Nedre Slottsgate.
 ??  ?? Tornerose er snart klar for julen i utstilling­svinduet, der Disneyprin­sesser er tema.
Tornerose er snart klar for julen i utstilling­svinduet, der Disneyprin­sesser er tema.
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Interiørde­signerne Lise Wolden og Carmen Elise Berg legger siste hånd på verket i det som blir Tornerose-vinduet i juleutstil­lingen på Steen & Strøm.
FOTO: ROLF ØHMAN Interiørde­signerne Lise Wolden og Carmen Elise Berg legger siste hånd på verket i det som blir Tornerose-vinduet i juleutstil­lingen på Steen & Strøm.
 ?? FOTO: SCANPIX ?? 1956:
Inspirasjo­n til årets julebelysn­ing er hentet fra gamle bilder fra 1950- og 1960-tallet i Oslo-bilder.
FOTO: SCANPIX 1956: Inspirasjo­n til årets julebelysn­ing er hentet fra gamle bilder fra 1950- og 1960-tallet i Oslo-bilder.
 ??  ?? – Vi har latt oss inspirere av julegatene på 1950–60-tallet til å lage ny julebelysn­ing i sentrum, sier Pål Henrik Kristianse­n og Renate Eliesen fra Promenaden Management.
– Vi har latt oss inspirere av julegatene på 1950–60-tallet til å lage ny julebelysn­ing i sentrum, sier Pål Henrik Kristianse­n og Renate Eliesen fra Promenaden Management.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway