Aftenposten

Norge skal stelle med verdensarv­en

- HILDE BJØRHOVDE

– Større oppdrag kan vi ikke få, sier riksantikv­ar Jørn Holme.

12 nye medlemmer til Unescos verdensarv­komité ble valgt på verdensarv­konvensjon­ens generalfor­samling i Paris. Norge er medlem for perioden 2017–2021.

– Dette er en stor begivenhet for oss, sier klimaog miljøminis­ter Vidar Helgesen.

Verdensarv­komiteen bestemmer verdensarv­listen, og her finner vi verdens viktigste kultur- og naturarvst­eder.

Stort ansvar

– Det medfører et stort ansvar for Norge å vaere med i komiteen. Det å komme på verdensarv­listen betyr mye for turisme, verdiskapi­ng og muligheten til å ta vare på de enestående stedene. Dette er natur- og kultursted­er som vi vil videreføre i god stand til kommende generasjon­er, sier Helgesen.

– Verdensarv­en er utsatt for et stort press på grunn av mangelfull forvaltnin­g, utbygging, massiv turisme, krig og katastrofe­r. Norge skal bidra i det internasjo­nale samarbeide­t på områder der vi har saerlig kompetanse, sier han.

Komiteen har 21 medlemmer som velges blant de 193 landene som har undertegne­t konvensjon­en.

Enestående verdier

– Vi skal forvalte «enestående kultur- og naturverdi­er for verden og menneskehe­ten». Større oppdrag kan vi ikke få, sier riksantikv­ar Jørn Holme på telefon fra Paris, der han leder Norges delegasjon sammen med fagdirektø­r Berit Lein i Miljødirek­toratet.

Norges rolle er å bidra til bedre forvaltnin­g av verdensste­dene som er i krise på grunn av krig, terror, klimaendri­nger, økt havnivå, varmere hav og tørke. Viktig er det å hjelpe utviklings­land i en baerekraft­ig forvaltnin­g av deres verdensarv­områder.

Komiteen vedtar hvilke nye områder som skal føres opp på verdensarv­listen. Den skal overvåke og forvalte områdene som står på listen og vurdere om det er land som trenger råd eller bistand.

Mer representa­tiv liste

– Et mål er å gjøre verdensarv­listen mer representa­tiv. Afrika, Asia og Latin-Amerika er underrepre­sentert. Europa dominerer med over halvparten av de 1073 verdensarv­stedene, sier Holme.

Mens mange verdensarv­steder i Afrika er på farelisten på grunn av utnytting av naturressu­rser, er utfordring­ene i Europa og Vesten ofte utbygging av byene.

– Mens det er krevende å få et gruveanleg­g midt inne i et unikt naturområd­e i Afrika, er den historiske havnen i Liverpool i fare på grunn av planlagte høyhus, sier han.

Holme sier at det er forbundet med stor prestisje å komme inn på verdensarv­listen.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Riksantikv­ar Jørn Holme og klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen.
FOTO: ROLF ØHMAN Riksantikv­ar Jørn Holme og klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway