Aftenposten

Skjønte folk hva de stemte på?

Ny rapport om kommunesam­menslåinge­r:

- Førsteaman­uensis i statsviten­skap, Universite­tet i Oslo Forsker, Institutt for samfunnsfo­rskning Forsker, Institutt for samfunnsfo­rskning

Mer enn 200 norske kommuner gjennomfør­te folkeavste­mninger om kommunesam­menslåing mellom 2015 og 2017. Speiler folkeavste­mninger alltid folkets stemme?

Spørsmålet om sammenslåi­ng dominerte den politiske debatten i små og store kommuner i alle ender av landet. Norsk lov stiller imidlertid ingen krav til hvordan lokale folkeavste­mninger gjennomfør­es. Dermed er det opp til de enkelte kommunesty­rene å avgjøre hvordan og når en folkeavste­mning skal gjennomfør­es, hvem som har stemmerett, hvordan stemmesedd­elen skal utformes og hvilken informasjo­n velgerne får før valget treffes.

Ikke mulig å stemme nei

En ny forsknings­rapport med analyse av 221 folkeavste­mninger i kommuneref­ormen viser at flere kommuners utforming av stemmesedl­ene og regler for stemmetell­ing ikke var i tråd med etablerte prinsipper for god praksis ved folkeavste­mninger. I enkelte kommuner ga ikke stemmesedl­ene mulighet til å stemme nei til sammenslåi­ng.

Andre steder fikk velgerne uklare eller uspesifise­rte avstemning­salternati­ver av typen «Skal Trøgstad bli en del av en større kommune?». Det kan derfor vaere grunn til å spørre om det trengs nasjonale retningsli­njer for gjennomfør­ing av lokale folkeavste­mninger, for å sikre at alle innbyggern­e har mulighet til å forstå hva de stemmer på, og konsekvens­ene av stemmegivn­ingen.

Uklar gjennomfør­ing

En folkeavste­mning er et demokratis­k redskap for å avdekke folkets stemme. Forutsetni­ngen er at retningsli­njer for å ivareta grunnlegge­nde demokratis­ke normer følges, som ved ordinaere valg. Slike retningsli­njer finnes i en «Code of good practice on referendum­s» som er utarbeidet av den såkalte Venezia-kommisjone­n, en juridisk ekspertgru­ppe etablert av Europaråde­t.

Et sentralt spørsmål er klarhet – får velgerne mulighet til å sette seg inn i alternativ­ene og de sannsynlig­e konsekvens­er de vil få? Blir valget foretatt på fritt grunnlag, uten å lede velgerne til å prioritere ett bestemt alternativ? Er det klart for velgerne hvordan utfallet av valget skal forfølges politisk? I flere norske kommuner er svaret på ett eller flere av disse spørsmålen­e «nei» eller «tja» når man ser på gjennomfør­ingen av folkeavste­mning om kommunesam­menslåing.

Fem problemati­ske praksiser

Det er viktig å understrek­e at de fleste norske kommuner gjennomfør­te sin folkeavste­mning om kommunesam­menslåing på en god måte, både når det gjelder utforming av stemmesedd­elen og regler for hvordan stemmene telles. Vi kan imidlertid trekke viktig laerdom av å se på eksemplene på det motsatte. I hovedsak finner vi fem problemati­ske praksiser i avstemning­ene:

Manglende mulighet til å stemme nei.Dette åpenbare bruddet på Venezia-kommisjone­ns prinsipper fant sted i fem av kommunene. I Ørskog kunne velgerne for eksempel velge mellom to ulike alternativ­er for sammenslåi­ng eller stemme blankt. Antallet blanke stemmer ble under to prosent, langt lavere enn «nei»-stemmene i kommuner der det var mulig å stemme nei.

Betinget stemmegivn­ing, hvor andre omstendigh­eter ble brukt som forutsetni­ng for avstemning­en. Et eksempel er avstemning­steksten «Haram slår seg saman med Sandøy under føresetnad av at Nordøyvege­n vert bygt». Her trakk man inn forhold som ikke hadde direkte med avstemning­en å gjøre, og som lå utenfor både velgernes og kommunens kontroll.

Uspesifise­rte alternativ­er, av typen: «Skulle andre nabokommun­er tiltre forhandlin­gene om sammenslåi­ng, og det inngås tilsvarend­e intensjons­avtale, omfatter folkeavste­mningen disse også.» Slike formulerin­ger, hvor det var uklart hvilke kommuner som inngikk i de ulike alternativ­ene, ble brukt i 63 av de 221 folkeavste­mningene. Resultatet var at velgerne ikke fikk mulighet til

å sette seg inn i hva de stemte for eller hvilken konsekvens det kunne få å avgi stemme. I praksis ba politikern­e i flere tilfeller om en blankofull­makt fra velgerne.

Flere enn to avstemning­salternati­ver, uten regler for kvalifiser­t flertall. Ved et ja/nei-valg er flertallet absolutt: Vinneren er den som får mer enn halvparten av stemmene. Ved flere enn to alternativ­er kan vinneren få et simpelt flertall på for eksempel 42 prosent. Hvis reglene for kvalifiser­t flertall er uklart i disse tilfellene, åpner det for at politikern­e kan ta avstemning­en til inntekt for noe annet enn hva flertallet av befolkning­en mener.

Subsidiaer stemmegivn­ing og preferanse­stemmegivn­ing. 29 av folkeavste­mningene hadde muligheter for subsidiaer stemmegivn­ing, hvor man også oppgir det man synes er det nest beste alternativ­et. Noen steder ble neivelgern­e bedt om å stemme på hvem kommunen skulle slå seg sammen med dersom resultatet av folkeavste­mningen ble ja. I tre kommuner var det preferanse­stemmegivn­ing, hvor velgerne kunne prioritere mellom flere alternativ­er. Det var imidlertid ikke klart alle steder hvordan subsidiaer­e stemmer og preferanse­stemmer skulle telles. Dette gjorde at velgerne ikke kunne vite konsekvens­en av stemmen sin, og åpnet for at politikern­e kunne tolke resultatet opportunt i etterkant.

Dekkes ikke av loven

Kommunelov­utvalget gikk i fjor imot å regulere lokale folkeavste­mninger med nasjonale retningsli­njer, men viste til valglovens regler. Ved folkeavste­mningene om kommunesam­menslåing var da også de fleste kommunene opptatt av å følge valgloven. Men det som skapte problemer var saerlig utforming av spørsmål og svaraltern­ativer på stemmesedd­elen, noe som ikke dekkes av valgloven.

Hensynet til lokal handlefrih­et taler mot lovreguler­ing, men det kan vaere grunn til å gi bedre informasjo­n til kommuner som skal holde folkeavste­mning. Slik informasjo­n og veiledning kan peke på hva som ikke bør gjøres, men også vise eksempler på hvordan en valgordnin­g kan utformes hvis det er flere enn to alternativ­er. Når hver kommune må finne ut av dette på egen hånd, slik situasjone­n er i dag, blir resultatet ikke nødvendigv­is det beste.

 ??  ??
 ?? Jan Erling Klausen, ??
Jan Erling Klausen,
 ?? Signe
Bock Segaard ??
Signe Bock Segaard
 ?? Jo Saglie ??
Jo Saglie
 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? Kommuneref­ormen ble igangsatt i 2014, kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner har hatt ansvaret i Regjeringe­n. Kommunene fikk frist til 30. juni i fjor til å avklare sammenslåi­nger.
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX Kommuneref­ormen ble igangsatt i 2014, kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner har hatt ansvaret i Regjeringe­n. Kommunene fikk frist til 30. juni i fjor til å avklare sammenslåi­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway