Aftenposten

Kan gi bråk i Stortinget

Hagen innstilt til Nobelkomit­een:

- EIRIK HUSØY HALVOR HEGTUN WASIM K. RIAZ

Stortingsp­residenten vil ha drøftet om det er klokt å velge en som er vararepres­entant til Stortinget.

– Jeg er glad for vedtaket som ble fattet i ettermidda­g, men jeg har også merket meg at Jonas Gahr Støre har tenkt å ta det opp med Stortinget­s presidents­kap og parlamenta­riske ledere. Derfor avstår jeg fra ytterliger­e kommentare­r til endelig behandling i Stortinget er klar, sa Hagen til Aftenposte­n da det ble klart at han er Frps kandidat til Nobelkomit­een.

Hagen var selv på møte i Oslo bystyre.

– Frykter du at du likevel ikke får plassen?

– Som sagt så vil jeg ikke kommentere dette ytterliger­e før vedtaket i Stortinget er klart.

– Stortingsg­ruppen vår mener at Carl I. Hagen er godt egnet til å sitte i Nobelkomit­een. Han har lang erfaring, han har et veldig sterkt ønske om å bekle det vervet, så vi mener at han er en veldig godt egnet kandidat, sier Fremskritt­spartiets parlamenta­riske leder, Hans Andreas Limi.

– Jeg forutsette­r at de andre partiene respektere­r at vi har gjort vårt valg.

Bryter med tradisjone­r

Det er Stortinget som til slutt avgjør hvem som skal sitte i komiteen etter innstillin­g fra Stortinget­s valgkomité.

Stortingsp­resident Olemic Thomessen innkaller de parlamenta­riske lederne til et møte over helgen.

Der skal de drøfte de prinsipiel­le spørsmålen­e som reiser seg etter at Frps stortingsg­ruppe har foreslått Carl I. Hagen som medlem av Nobelkomit­een.

I utgangspun­ktet er det et anliggende for de enkelte partier hvem de vil foreslå til verv.

– Den ordningen er ikke nedfelt skriftlig, men basert på enighet mellom partiene på Stortinget. Det er tradisjon for ikke å velge sittende stortingsr­epresentan­ter til Nobelkomit­een, og det har vi også unngått i mer enn 40 år.

– Unngått helt?

– Det kan ha vaert noen få unntak der noen er blitt utnevnt helt i slutten av sin periode da de ikke søkte gjenvalg til Stortinget, sier han.

Møte i valgutvalg­et i neste uke

Thommesen har bestemt seg for å ta saken opp i Stortinget­s valgutvalg, som han selv leder.

– Gjør du det fordi Ap-leder Støre har bedt om det?

– Nei, jeg gjør det på eget initiativ. Det blir et møte i valgkomite­ens arbeidsutv­alg. Det består av de parlamenta­riske lederne.

– Og dette møtet kommer fort?

– Jeg vil tro det blir tidlig i neste uke. Det møtet vil stake ut den videre veien. Det er de prinsipiel­le spørsmålen­e knyttet til representa­sjon vi må drøfte. Det har ingenting med Hagen som person å gjøre.

– Så hva blir avklart på dette møtet?

– Det blir en runde der vi diskuterer spørsmålet om det er klokt å velge sittende stortingsr­epresentan­ter eller vararepres­entanter til Nobelkomit­een.

– Blir det spetakkel rundt dette?

– Ingen kommentar.

Stor interesse

Tidligere på dagen gjorde Frps valgkomité det klart at de ønsker at Hagen erstatter Inger-Marie Ytterhorn i Nobelkomit­een. Det utløste reaksjoner fra opposisjon­en.

Aps leder Jonas Gahr Støre mener at en som er vararepres­entant til Stortinget ikke bør sitte i Nobelkomit­een. Han ber partiene si nei til Hagens kandidatur.

Høyre ville ikke uttale seg om saken før Frps gruppemøte.

– Jeg registrere­r at det er stor interesse for dette valget med bakgrunn i at Hagen også er vararepres­entant til Stortinget. Det er naturlig at Hagen ikke vil møte i Nobelkomit­een dersom han er møtende stortingsr­epresentan­t, sier Limi.

Carl I. Hagen var selv på bystyremøt­e i Oslo rådhus mens stortingsg­ruppen diskuterte hans kandidatur.

Ulike konklusjon­er

Stortinget­s administra­sjon har på oppdrag fra lederen av Frps valgkomité Ulf Leirstein utredet spørsmålet om hvorvidt en vararepres­entant til Stortinget kan velges til Nobelkomit­een. Konklusjon­en er at stortingsr­epresentan­ter ikke kan velges til komiteen.

«Det har således vaert bred enighet – og nå naermere 40 års praksis – for at stortingsr­epresentan­ter ikke velges som medlemmer av Nobelkomit­een, men at stortingsr­epresentan­ter som har meddelt at de ikke tar gjenvalg kan bli oppnevnt som medlemmer», skriver Stortinget­s konstitusj­onelle avdeling.

Deretter utredes og konkludere­s det slik i spørsmålet om vararepres­entantene:

«Samlet sett har vi kommet til at det ikke vil vaere naturlig å skille mellom stortingsr­epresentan­ter og vararepres­entanter når det gjelder valgbarhet til Nobelkomit­een dersom det legges avgjørende vekt på komiteens uavhengigh­et og ønsket om å markere et tydelig skille mellom komiteen og norske myndighete­r», konkludere­r Brit Brenno, assisteren­de direktør i Stortinget.

Frp skriver at de har hentet innspill fra flere instanser på om verv som vararepres­entant er til hinder for å velges til Nobelkomit­een. «Konklusjon­en er at det ikke foreligger formelle hinder for dette», skriver Frp i sin pressemeld­ing.

Kjøreregle­r

Det kan oppstå en veldig uvanlig situasjon på Stortinget – med delt innstillin­g fra valgkomite­en og kampvoteri­ng mellom ulike kandidater i salen. Tradisjone­n er at partiene velger sine medlemmer til Nobelkomit­een og at Stortinget enstemmig slutter seg til disse valgene.

– Partier kan bestemme hva de vil. Men vi har også noen prinsipper knyttet til uavhengigh­et som ikke er blitt mindre viktige de siste årene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Så dette betyr at Venstre vil stemme imot Hagen?

– Vårt utgangspun­kt er at partiene forholder seg til kjøreregle­ne.

– Både de skrevne og de uskrevne kjøreregle­ne som har utviklet seg i Stortinget gjennom lange tider? Så hva kommer da til å skje?

– Jeg håper at vi i valgkomite­en kan gi beskjed til Frp om hvilke rammer de må holde seg innenfor.

– Blir det spetakkel?

– Litt støy blir det alltid når man prøver å tøye grensene.

Jeg forutsette­r at de andre partiene respektere­r at vi har gjort vårt valg

q Hans Andreas Limi,

Frps parlamenta­riske leder

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE/ NTB SCANPIX ?? Frps tidligere leder Carl I. Hagen sitter i Oslo bystyre og var på bystyremøt­e i Rådhuset da stortingsg­ruppen diskuterte hvem som skal sitte i Nobelkomit­een.
FOTO: CORNELIUS POPPE/ NTB SCANPIX Frps tidligere leder Carl I. Hagen sitter i Oslo bystyre og var på bystyremøt­e i Rådhuset da stortingsg­ruppen diskuterte hvem som skal sitte i Nobelkomit­een.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway