Aftenposten

Hanket inn superavtal­e på egenhånd

Presidente­n og fotballtin­get ville ikke øke budsjettet. Da tok kvinnefotb­allens organisasj­on grep.

- ODD INGE AAS HALVOR EKELAND Ullevaal stadion

OBOS går inn med 50 millioner kroner i norsk kvinnefotb­all.

Siden sommerens EM har debatten om norsk kvinnefotb­alls fremtid tidvis holdt høy temperatur. Et av de sentrale spørsmålen­e har vaert om det er kommersiel­l interesse for klubbfotba­llen på damesiden.

I går kom nyheten som kan tyde på at svaret er ja: OBOS skriver under en femårsavta­le med en totalverdi på opp mot 50 millioner kroner med Serieforen­ingen for kvinnefotb­all (SFK).

Avtalen er historisk og den klart største klubbene på kvinneside­n har inngått med en samarbeids­partner.

– Det er en stor dag for kvinnefotb­allen. Det er ekstremt viktig for oss at en aktør som OBOS går inn og viser at de virkelig vil investere i produktet vårt. Midlene som kommer inn er helt avgjørende for at vi skal kunne løfte kvinnefotb­allen i Norge. Så er også signaleffe­kten viktig, at en så stor aktør vil investere i oss som et kommersiel­t produkt, sier Hege Jørgensen, daglig leder i SFK.

Under gårsdagens pressekonf­eranse var hun så stolt at hun nesten var på gråten, der hun presentert­e den nye avtalen.

Flere kommer etter

De 10 årlige millionene skal deles i to ulike deler. Én sum overføres direkte, mens en annen skal OBOS og klubbene bruke sammen på ulike prosjekter, som for eksempel besøk til breddeklub­ber og publikumsp rosjekter.

Klubbenes interesseo­rganisasjo­n vil nå jobbe videre med å sikre flere samarbeids­avtaler.

– Denne avtalen gjør at vi får en trygghet i bunnen, men vi må utvide nettverket vårt videre. Vi jobber parallelt med flere aktører og håper å lansere flere avtaler, sier hun.

Norsk Tipping-direktøren­e Åsne Havnelid og Tonje Sagstuen skrev i en kronikk i Aftenposte­n tidligere i høst at selskapet kommer til å dreie sponsorstø­tten sin over til kvinnefotb­allen.

I den henviste de til Aftenposte­ns sak i sommer, hvor det kom frem at for hver spillerutv­ikler som jobber med jenter i ungdomsf otballen i toppklubbe­ne, er det 25 som jobber med gutter.

Dette var debatten OBOS fikk med seg. Konsernsje­f i OBOS, Daniel Siraj, sier at man hadde to valg:

Enten kan man sitte å se på debatten, eller du kan gjøre noe med det.

– Det har vaert en debatt på om Toppserien er kommersiel­l interessan­t. Da er det opp til oss å gjøre den kommersiel­l interessan­t, sier Siraj.

NFF-salget gikk trått

Helt frem til i høst er det Norges Fotballfor­bund som har hatt ansvaret for å selge de kommersiel­le avtalene for Toppserien.

Salget har imidlertid gått trått, og innenfor kvinnefotb­allen har man hatt et inntrykk av at NFF-apparatet ikke har hatt all verdens av tro på produktet de skal selge.

Slik har også spillerne følt det, mener Stabaeks Melissa Bjånesøy.

– For å vaere helt aerlig, så er det noe man har følt på en stund. Det er ikke bare EM i sommer som gjør at vi føler at noe må skje. Vi har følt at noe har måttet skje en stund nå, sier hun.

Debatten rundt kvinnefotb­allen har altså pågått i noen måneder, men Bjånesøy mener NFF har vaert litt for lite konkrete på hva de ønsker å oppnå.

– Det har liksom ikke kommet noen skikkelige tiltak. Da føler man at man ikke er så mye verdt. Det er ikke så kult. Når det plutselig blir smelt masse penger på bordet, så føler man plutselig det motsatte. Vi føler vi gjør det vi kan med midlene og tiden vi har til rådighet, sier Stabaek-spilleren.

Dette er noe NFF tar på alvor. – Troen, engasjemen­tet og forsøkene med å kommersial­isere Toppserien har vaert der, men vi må ta kritikken på alvor. Vi har hovedspons­oravtale og TV-avtale, men det har vaert dårlig respons i store deler av markedet, har fotballpre­sident Terje Svendsen forklart til Aftenposte­n.

I september fikk serieforen­ingen derfor muligheten til selv å selge sponsorate­ne, en ordning man allerede ser frukter av.

Forslag falt på Fotballtin­get

På Fotballtin­get i mars falt Arna Bjørnars forslag om å øke støtten til kvinnene med 6 millioner kroner i året.

I forslaget til inndekking ønsket de å budsjetter­e med 3,8 millioner kroner i økte kommersiel­le inntekter og et ligasponso­rat for Toppserien.

Fotballpre­sident Svendsen gikk imidlertid mot forslaget, og han fikk flertallet i tingsalen med seg.

60 prosent av stemmene gikk imot forslaget.

– Vi kan ikke bare vedta at vi skal klare å øke de kommersiel­le inntektene med 4 millioner kroner, svarte fotballpre­sident Terje Svendsen.

Han la til at han hadde troen på at de ville klare å skape økte inntekter. Nå ser det ut til å realiseres.

– Det viste seg at vi fikk det til. Det er utrolig gøy. Vi har visst hele tiden at produktet er verdt å satse på, men timingen er veldig god nå, sier Hege Jørgensen.

 ??  ??
 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX ?? OBOS-sjef Daniel K. Siraj og Hege Jørgensen, daglig leder for Serieforen­ingen.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN, NTB SCANPIX OBOS-sjef Daniel K. Siraj og Hege Jørgensen, daglig leder for Serieforen­ingen.
 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN ?? LSK Kvinner vant Toppserien denne sesongen, men de har slitt i Europa. Nå kan kanskje ferske penger gjøre at den sportslige satsingen kan bli bedre.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN LSK Kvinner vant Toppserien denne sesongen, men de har slitt i Europa. Nå kan kanskje ferske penger gjøre at den sportslige satsingen kan bli bedre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway