Aftenposten

Kvinner som skylder på andre

- Anki Gerhardsen

Først: Det er viktig med kjønnsbala­nse og mangfold. Homogene miljøer er alltid svakere, mindre representa­tive, mindre interessan­te og mindre orientert om det samfunnet de opererer i.

Så: Hva er grunnen til at det allikevel er så få kvinner på toppene i naeringsli­vet, på toppene i medieverde­n, i debattene og i samfunn ssamtalen?

Svar: Det er sammensatt, men kan det vaere at dette også handler om lite stimuli fra jentegjeng­en rundt?

I lang tid har diskusjone­n handlet om gutta boyskultur­en, holdninger og selvsikre menn som pusher 50 som pusher andre menn som pusher 50. Hanne Skartveit i VG kritiserer med rette alle som har makt og mulighet til å gjøre noe med skjevheten, men med ett markant unntak: Hun retter ingen kritiseren­de pekefinger mot kvinnene selv.

Unnviker nyheter, foretrekke­r kos

Resten av denne kommentare­n skal handle om jenta girls-kulturen, holdninger og hva kvinner pusher på andre kvinner. Alt basert på forskning og studier presentert i norske medier de syv siste årene.

For vi blir alle til i et miljø og en kultur, og jenta girls-kulturen er en kultur som skyr konkurrans­e, men dyrker det myke, varme og naere. Det er en kultur der bare 29 prosent kunne tenke seg en lederjobb, mens 60 prosent ville foretrukke­t å vaere hjemme med barn, også større barn, hvis de bare ble forsørget av en mann. Dette er en kultur der nyhetsunnv ikerne trives godt. Ikke gidder de lese aviser like flittig som gutta, ikke kan de så mye om nyhetsbild­et, og det kunne vaere fristende å legge til: Og ikke vil de la seg intervjue. Kvinnelige kilder er et daglig tema i landets medieredak sjoner. Ikke fordi journalist­ene ikke spør dem, men fordi damene sier nei, nei, nei.

Og det er kanskje ikke så rart, for NTNU har funnet ut at de er mye mindre interesser­t i politikk enn gutta, og de synes visst heller ikke det er flaut at de ikke vet hva handlings regelen er. Bare 20 prosent av kvinnene kunne svare på dette, mot 60 prosent av mennene. Kvinner taster i vei i Facebook-diskusjone­r om mye og mangt, men ifølge SINTEF, stilner et overvelden­de flertall hvis diskusjone­ne handler om politikk.

Trygghet ssøkende

Toppene i det private naeringsli­vet får kjeft for ikke å hente flere kvinner inn i toppsjikte­t, og det bør de også få. Men hvor mange kvinner er det egentlig å velge mellom? De fyller bare 30 prosent av jobbene i privat sektor, og tall fra SSB viser at kun 17 prosent starter aksjeselsk­ap. Da er det kanskje ikke så rart at det er vanskelig å skape kjønnsbala­nse.

For jenta-girls vil heller jobbe i den store, trygge, offentlige sektoren. De liker ikke risiko, hverken økonomisk eller i det åpne ordskiftet, og ingen sier til dem at de må ta seg på tak. I avisene står det tvert imot at det er mennene som skal lete etter dem og løfte dem frem. Kvinner kan visst bare sitte passive og vente.

Det finnes sikkert andre studier som kanskje nyanserer fortelling­en en smule, men hvis vi skal få flere kvinner opp og frem i så vel samfunnet som samfunnss amtalen, er det kanskje uansett på tide å konfronter­e nitriste holdninger blant kvinner selv.

 ??  ?? Medierevis­jonen Medierevis­jonen er en fast spalte for mediekriti­kk. Gerhardsen er prosjektle­der i Barents Press.
Medierevis­jonen Medierevis­jonen er en fast spalte for mediekriti­kk. Gerhardsen er prosjektle­der i Barents Press.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway