Aftenposten

Ikke lett å fjernstyre asylpoliti­kken

- Kommentato­r

«Skal flere nå få bli?»

«Det kan ikke jeg svare på.»

Her endte vi altså, etter ukevis med oktoberbar­nkjør i medier og på Stortinget.

Hjertesk jaerende asylhistor­ier om unge afghanere som lever på gaten i Paris etter å ha flyktet fra Norge.

Lokallag som kritiserer partiledel­sen for å ha mistet hjertet. Demonstras­joner og bekymrede mottaksled­ere og hjelpeorga­nisasjoner.

Så kommer gjennombru­ddet, idet Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet går til sengs med asylopposi­sjonen og sikrer ny vurdering av unge afghanske asylsøkere med midlertidi­g opphold. Nå har vi «en mer rettferdig asylpoliti­kk», sa Jonas Gahr Støre.

Men selve kjernespør­smålet, om dette fører til at flere får bli, kan altså ikke partiets innvandrin­gspolitisk­e talsmann Stein Erik Lauvås svare på.

Statsråder­s enkeltskje­bner

Det har ikke alltid vaert slik. På 90-tallet satt statsråder og avgjorde enkeltskje­bner.

Grete Faremo (Ap) fikk kritikk for å sende hjem den pakistansk­e Aftab-familien med sine syke barn. Da Aud Inger Aure (KrF) overtok som justismini­ster, hentet hun familien tilbake fra Islamabad til Stavanger.

Senere valgte Odd Einar Dørum (V) å innvilge opphold til asylsøkere med naere bånd til lokalpolit­ikere på Sørlandet.

Etter at statssekr etaeren hans besøkte Colombia, skiftet han syn på asylanter derfra, og hundre colombiane­re fikk plutselig bli.

Kjell Magne Bondevik var også personlig engasjert i flere asylsaker.

Langt på vei var dette en tydeligere og mer forståelig politikk, når et regjerings­skifte endret fremtiden for en familie med kjent navn og ansikt.

Var du enig med Brundtland-regjeringe­n i at Aftab-familien skulle ut, stemte du på dem (eller på Fremskritt­spartiet, hvis du i tillegg syntes skatten var for høy).

Ville du at de skulle få bli, var KrF partiet for deg (eller SV, hvis du i tillegg syntes skatten var for lav).

Men det var sannelig problemer med denne organiseri­ngen også. Sannsynlig­heten for å få opphold kunne påvirkes av vennskap og kjennskap, eller av om du var komfortabe­l med å stille opp i mediene.

Risikoen for forskjells­behandling var svaert stor.

At statsråder under press gjør riktigere vurderinge­r enn det høykompete­nte, norske byråkratie­t, er heller ikke saerlig sannsynlig.

Ugjennomtr­engelig

Nettopp dette var grunnen til at vi fikk Utlendings nemnda i 2001. Da mistet statsråden­e retten til å avgjøre enkeltsake­r. Naerstyrin­gen i asylpoliti­kken ble skiftet ut med fjernstyri­ng.

For fortsatt ønsket politikern­e kontroll med asylpoliti­kken, ikke minst fordi det dukker opp stadig nye problemsti­llinger.

For eksempel har Dublin-ordningen, Schengen-samarbeide­t, Krekar-saken, kriminelle som misbruker asylretten og enslige mindreårig­e asylsøkere kommet i mellomtide­n. I tillegg byr verden på stadig nye kriger, konflikter og migrasjons­ruter.

Derfor blir asylfeltet styrt gjennom en stadig mer ugjennomtr­engelig utlendings­lov, med tilhørende instrukser, forskrifte­r og et regelverk så omfattende at det er umulig for folk flest å henge med.

Og da havner debattante­ne i skyttergra­vene.

Enhver oppmyking vil innebaere at noen «forlater den ansvarlige linjen» eller «inviterer alle afghanske barn hit».

Og enhver innstramni­ng vil vaere så inhuman at «historien vil dømme oss» eller «den viktigste grunnverdi­en i Norge står for fall».

Har Arbeiderpa­rtiet reddet oktoberbar­na? Ikke vet jeg. Og ikke de heller.

Komplisert politikk

Få vil tilbake til et system der politikern­e selv avgjør enkeltsake­r. Men i dag er politikken så komplisert at selv politikern­e har åpenbare problemer med å ha oversikt.

Det synes å vaere enighet om at oktoberbar­nproblemet vokste kraftig da det såkalte rimelighet­sv ilkåret ble fjernet i fjor. Det skjedde uten at Stortinget var spesielt informert om konsekvens­en for denne aktuelle gruppen, og illustrere­r dermed risikoen når politikern­e fjernstyre­r asylpoliti­kken: De vet rett og slett ikke hva de gjør.

Nå nesten-reverserer Stortinget vedtaket. Og igjen hersker stor forvirring om hva som blir konsekvens­en for de såkalte oktoberbar­na.

Ikke alt er forandret

Noe er som på 90-tallet: Det folkelige engasjemen­tet. Fortsatt arrangeres demonstras­jonstog, fortsatt berøres lokalsamfu­nn når integrerte asylsøkere med avslag må reise ut.

Om målet den gang var å roe ned og avpolitise­re asyldebatt­en, kan man slå fast at omorganise­ringen i høyeste grad har mislykkes.

Var målet å få bedre og mer rettferdig­e avgjørelse­r, har den sannsynlig­vis vaert en suksess. Men politikern­e har til gjengjeld satt seg i en lite tilfredsst­illende posisjon: De klarer ikke fortelle konsekvens­en av egen politikk.

Eller for å si det med Arbeiderpa­rtiets innvandrin­gspolitisk­e talsmann: «Det kan ikke jeg svare på».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway