Aftenposten

– Døtrene mine er trolig i live, men prisgitt IS-krigerne

- OLGA STOKKE

Hvor er de? Ingen vet sikkert. De to Baerum-søstrene ringer ikke hjem.

Fire år er gått siden søstrene, som da var 16 og 19 år, dro til Syria. Der giftet de seg med hver sin IS-soldat og fikk hver sin datter som nå er vel to år gamle.

Søstrene har dermed utgjort gruppen på 40 kvinner og menn som har reist fra Norge til Syria for å slutte seg til IS og dens oppbygging av det såkalte islamske kalifatet. Terrorgrup­pen underla seg store landområde­r i Syria og Irak – men det siste året er IS blitt drevet fra skanse til skanse av Den USA-støttede arabisk-kurdiske alliansen Syriske Demokratis­ke Styrker (SDF) i Syria.

Flykter til fots

– Døtrene mine er trolig sammen med 30 andre kvinner og deres barn med skandinavi­sk bakgrunn som har flyktet fra Raqqa. De flykter fra krigshandl­ingene, sier Sadiq Juma, Baerum-søstrenes far.

Juma har fulgt spent med på at IS er blitt jaget ut av Mosul i Irak, deretter Raqqa, Deir ez-Zor – og nå senest Albu Kamal, den siste byen IS kontroller­te i Syria. Men Syrias regjerings­styrker rakk knapt å erklaere seier i Albu Kamal på grensen mellom Syria og Irak før IS-krigere dukket opp fra underjordi­ske tunneler.

Nylig fikk Juma informasjo­n om at døtrene hans var på vei til Albu Kamal.

– Jeg fikk vite at kvinner og barn går til fots, at de var på vei til Albu Kamal. De er sammen med mennene sine, sier Juma.

Informasjo­nen får Baerumsman­nen av slektninge­r til andre nordmenn som befinner seg i IS-kontroller­te områder i Syria. Hverken Juma eller Aftenposte­n har mulighet til å kontroller­e opplysning­ene. Han understrek­er at hverken han eller hans kone har vaert i kontakt med døtrene på halvannet år. Døtrene ringer ikke hjem. Han erkjenner at han er prisgitt de små drypp med informasjo­n som han får fra andre som har litt kontakt med sine barn i Syria.

40 fra Norge

Til tross for at IS er blitt utsatt for massive angrep, opererer fortsatt PST (Politiets sikkerhets­tjeneste) med at 40 personer fra Norge befinner seg i ISkontroll­erte områder i Syria.

Det er grunn til å tro at alle har fått barn, det er dermed minst 40 norske barn som har vokst opp i IS-kontroller­te områder.

– Ingen av dem er kommet tilbake til Norge. Ingen har overgitt seg, oss bekjent. Men mange av dem som har reist fra Norge, er trolig døde som følge av krigshandl­inger, sier Martin Bernsen, seniorrådg­iver i PST (Politiets sikkerhets­tjeneste).

Han understrek­er at situasjone­n er svaert uoversiktl­ig. Det kommer lite informasjo­n ut av området og det er dermed uklart hva som er skjebnen til de norske fremmedkri­gerne.

Han konstatere­r at så å si ingen IStilknytt­ede nordmenn har kommet tilbake det siste halvannet året. De fleste av dem som returnerer, kan regne med å bli straffefor­fulgt.

– Det vi har fokus på, er å fange opp dem som eventuelt kommer tilbake, sier Bernsen.

PST tar høyde for at det kan komme hjem IS-krigere uten at de blir fanget opp.

Bernsen avviser heller ikke at noen kan prøve å returnere under dekke av å vaere flyktning, selv om det foreløpig ikke er blitt avdekket.

Men PST viser til at de har varslingss­ystemer, etterretni­ngssamarbe­id og politisama­rbeid som skal forhindre dette.

Flere av de norske fremmedkri­gerne er etterlyst internasjo­nalt, noen er åpne etterlysni­nger, andre er rettet til enkeltstat­er.

Sorg og håp

Selv om familien i Baerum hele tiden har fryktet det verste, har IS-nederlagen­e også skapt nytt håp. IS-søstrenes far, Sadiq Juma, har aldri gitt opp håpet om å bli gjenforent med døtrene og å bli kjent med barnebarna sine. Han vet at det er stor risiko for at det aldri vil skje.

– Mine døtre og barna deres er i en svaert farlig situasjon. Kvinner og barn er dessuten mer utsatt for voldtekt og andre overgrep, det er vondt å tenke på, sier Juma.

Men han er glad for alle nyheter som kan tyde på at de tross alt er i live, selv om de befinner seg der det pågår krigshandl­inger, som i Albu Kamal.

– Det er en god nyhet fordi det kan bety at døtrene og barnebarna mine lever. Men det er også en dårlig nyhet fordi det ikke er trygt der, sier Juma.

– Nå gjelder det, jeg håper at de overgir seg, helst til kurderne, sier Sadiq Juma.

– Men kvinnene er prisgitt IS-mennene, de har ingen mulighet til å rømme eller overgi seg hvis ikke mennene velger å gjøre det, sier han.

 ?? FOTO: TOR STENERSEN ?? Døtrene og barnebarna til Sadiq Juma er i IS. Det er tungt å baere.
FOTO: TOR STENERSEN Døtrene og barnebarna til Sadiq Juma er i IS. Det er tungt å baere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway