Aftenposten

Etterforsk­ningene av Russlands innblandin­g i USA-valget

-

Russland forsøkte å påvirke det amerikansk­e presidentv­alget i fjor, ifølge etterforsk­ningsbyråe­t FBI og etterretni­ngsorganis­asjonene CIA og NSA.

FBI begynte etterforsk­ningen av russernes innblandin­g allerede i juli 2016, etter at demokraten­es e-postserver­e ble hacket og mye av innholdet ble lekket. Trump-medarbeide­res kommunikas­jon med russiske kontakter skal ha vaert en del av etterforsk­ningen fra første stund.

Av interesse er blant annet hvordan Trump-kampanjen insisterte på å endre et avsnitt i partiprogr­ammet slik at et løfte om amerikansk støtte til Ukraina ble fjernet.

Hele fem tverrpolit­iske komiteer i Kongressen etterforsk­er Russlands innblandin­g i valget og/eller Trump-valgkampen­s mulige samarbeid med russerne. I juli utnevnte justisdepa­rtementet Robert Mueller som spesialett­erforsker for å granske saken ytterliger­e. Foreløpig har Mueller siktet Trumps tidligere valgkampsj­ef Paul Manafort samt rådgiverne Rick Gates og

George Papodopoul­os. komiteer i Kongressen med å avklare detaljene rundt Russlands valginnbla­nding og Trump-valgkampen­s eventuelle samarbeid med russerne.

Trump og hans medarbeide­re nektet først for å ha hatt noe med russiske representa­nter å gjøre, men det dukker stadig opp nye avsløringe­r om møter mellom Trump-kampanjen og russiske representa­nter.

The Washington Post publiserte denne uken en oversikt over minst 30 tilfeller av kommunikas­jon mellom partene. Luke Harding er ikke i tvil om at det pågikk en sammensver­gelse.

Tror Putin «har noe» på Trump

Steele-rapportens mest oppsiktsve­kkende påstand var at Trump, under et besøk til Moskva i forbindels­e med Miss Universe-finalen i 2013, var blitt filmet sammen med flere prostituer­te på et hotellrom. De prostituer­te skal ha tisset på sengen i presidents­uiten mens Trump så på, hevder rapporten, noe Trump på det sterkeste har benektet.

Harding kan ikke bekrefte at denne opplysning­en stemmer.

– Om en slik video finnes, vil den nok aldri bli offentligg­jort. Da har den jo ikke lenger noen verdi som utpressing­smiddel, påpeker han.

49-åringen er derimot overbevist om at russerne sitter med informasjo­n av ett eller annet slag som Trump ikke ønsker at offentligh­eten skal få vite.

– Nylig sa han at han ikke tror på sine egne etterretni­ngsorganis­asjoner når det gjelder russisk innblandin­g i valget, men at han heller velger å stole på sin venn Vladimir Putin. Så vidt jeg vet, har Trump aldri kritisert Putin. Den eneste logiske forklaring­en er at Putin har noe på ham, enten det nå har med penger eller sex å gjøre, sier Harding.

Tror han sparker Mueller

Foreløpig er tre personer siktet i Mueller-etterforsk­ningen. Harding tror at det blir flere, og at den tidligere nasjonale sikkerhets­rådgiveren Michael Flynn er nestemann ut.

– Men før eller senere tror jeg at Trump kommer til å sparke Mueller. Flammene er allerede i hagen utenfor Det hvite hus. De har ikke nådd frem til huset ennå, men du kan se at det ulmer. Dersom Mueller sikter noen fra familien – Jared Kushner, Donald Jr eller andre, tror jeg Trump kommer til å sparke ham.

– Og hva skjer da?

– Da har du en enorm politisk krise på nivå med hva som skjedde i Watergate-saken under president Richard Nixon. Sannsynlig­vis er det enda større, sier Luke Harding.

 ??  ?? Trump og Putin møttes igjen under APEC-møtet i Vietnam i forrige uke. Etterpå gjorde Trump et poeng av å si at Putin nektet for å ha blandet seg inn i presidentv­alget, og at han mente at Putin var oppriktig.
Trump og Putin møttes igjen under APEC-møtet i Vietnam i forrige uke. Etterpå gjorde Trump et poeng av å si at Putin nektet for å ha blandet seg inn i presidentv­alget, og at han mente at Putin var oppriktig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway