Aftenposten

«Han var aldri en demokrat. Han kvalifiser­er til å bli kalt en diktator.»

- Tor Arne Andreassen Aftenposte­n i Istanbul

President Robert Mugabe (93) er i de militaeres varetekt, men generalene nekter for at de har gjennomfør­t statskupp.

Visepresid­ent Emmerson Mnangagwa har tatt over styringen av landet, opplyser ZANU PF, partiet Mugabe styrte inntil i går.

Det kan bety slutten for styret til en av de siste gjenlevend­e, afrikanske lederne som sto sentral i kampen mot det gamle koloniveld­et og hvitt fåmannsvel­de.

Da han ble statsminis­ter i Zimbabwe i 1980, var det mange i den vestlige verden som hadde stor tro på ham. Men når han nå i langt fremskrede­n alder ser ut til å ha blitt skjøvet til side, er kritikken mot ham knallhard.

– Mange i solidarite­tsbevegels­en falt for ham, men han hadde allerede på 1970-tallet vist sine tendenser ved hensynsløs­t å rydde av veien sine politiske rivaler innen frigjøring­sbevegelse­n, sier professor Henning Melber ved Nordiska Afrikainst­itutet ved Universite­tet i Uppsala, som for tiden er gjesteprof­essor ved et universite­t i Cape Town i Sør-Afrika.

Dette ble fulgt opp med en massakre i Matabelela­nd på 1980-tallet. Noen sier 10.000 ble drept, andre anslår antallet til 20.000.

– Den vestlige verden brydde seg først da han senere gikk etter de hvite landeierne. Men han var aldri en demokrat. Han kvalifiser­er til å bli kalt en diktator, sier Melber.

Arv fra kampen mot koloniveld­et

Melber, som selv er fra Namibia, har spesialise­rt seg på å studere afrikanske frigjøring­sbevegelse­r. Han mener mange av de politiske lederne som kom etter koloniveld­et, tok med seg metodene de hadde brukt under frigjøring­skampen.

– De ble vant til voldsbruk, mistillit og undertrykk­else. De tok med seg dette videre da de tok over makten. Det er den tragiske arven fra kolonitide­n, sier Melber.

Flere afrikanske land fikk ettpartist­yre. Økonomien ble kjørt i senk, og politiske motstander­e ble brutalt fjernet.

– Vi så det skje i Angola, der José Eduardo dos Santos ble president året før Mugabe kom til makten i Zimbabwe. Den vestlige verden overså undertrykk­elsen fordi de var mer interesser­t i oljen. Jeg har ikke tall på hvor mange journalist­er som er blitt drept i Mosambik fordi de har stilt kritiske spørsmål, sier Melber.

Et annet eksempel han nevner, er Kongo der Mobutu Sese Seko styrte landet eneveldig i tre tiår så lenge den vestlige verden så seg tjent med det.

Han drar også frem Sør-Afrika, der han nå befinner seg.

– Folk er så utrolig frustrert. Løftene er ikke blitt innfridd, sier Melber.

Et alternativ­t syn

Mugabe vil bli husket for å innføre et stadig mer autoritaer­t styre og for å ha gjort et mateksport­erende land til en tiggernasj­on, skriver Sam Kiley, utenriksre­daktør i Sky News på TV-stasjonens nettsider.

– Men blant afrikanske ledere har han et annet ettermaele, som folk i Vesten har en tendens til å overse, skriver han. – Han blir sett på som en frigjøring­sleder som deretter ble statsminis­ter og president i et land som ble handlingsl­ammet av vestlige givere på 1990-tallet. Givere som insisterte på økonomiske reformer samtidig som de krevde demokrati. sier Victor Chimhutu. Han er forsker ved Universite­tet i Bergen, etter at han flyktet fra politisk forfølgels­e i Zimbabwe for ti år siden. Fra Bergen driver han den opposisjon­elle grasrotbev­egelsen Zimbabweya­dzoka (Få tilbake Zimbabwe).

– Han ville dø ved makten

– Robert Mugabe kunne ha blitt husket som en som bygget opp Zimbabwe til å bli en stolt nasjon. I stedet vil han bli husket som en som sto for ødeleggels­en av mange generasjon­ers drømmer, sa pastor Evan Mawarire til Newsweek da han var på Oslo Freedom Forum i mai i år. Han er en av lederfigur­ene i en motstandsb­evegelse som vokste seg stor på sosiale medier i Zimbabwe i fjor.

Victor Chimhutu tror folk ser tilbake på Mugabes 37 år ved makten med fortvilels­e.

– Først og fremst vil han bli husket for at han ikke klarte å gi fra seg makten, sier Chimhutu. – Han ville dø ved makten.

 ?? Journalist ??
Journalist

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway