Aftenposten

Slik vet du om et tilbud er bra

- KATHRINE HUMBERSET

24. november skal kundene igjen lokkes med nedsatte priser, og som forbruker kan det vaere fort gjort å la seg rive med på kjøpefeste­n.

Så stor er Black Friday blitt, at den er i ferd med å gå forbi en annen amerikansk tradisjon med lengre etablering­speriode i Norge – nemlig halloween, ifølge NHO.

Et godt tilbud

Men hvordan vet man at et tilbud faktisk er godt?

Ifølge norgessjef og analytiker i Prisjakt.no, Carolina Appelqvist, er det tre måter å finne det ut på:

At et produkt er på tilbud et sted betyr ikke alltid at det er den billigste butikken. Se ikke på det prosentuel­le avslaget, men sammenlign prisen i en butikk med flere andre butikker.

Sjekk prishistor­ikken for å se om produktet har vaert billigere før. Har det vaert rimeligere, er sannsynlig­heten stor for at det går ned til den prisen igjen.

Sammenlign produktets egenskaper. Kanskje er ikke alle like viktige for deg og ditt bruk, og da kan det vaere penger å spare på å velge en annen modell.

20 prosent gjennomsni­tt

Ca. 40 prosent av produktene gikk ned i pris på Black Friday i 2016. Blant disse var det i gjennomsni­tt 20 prosent prisreduks­jon sammenlign­et med laveste pris på produktet uken før, viser tall fra pris- og produktsam­menligning­stjenesten.

Elektronik­k som hodetelefo­ner, TV og smartklokk­er, samt sportsklae­r og skjønnhets­produkter er varer som ifølge tjenesten pleier å stå øverst på nordmenns handlelist­e denne dagen.

Nettopp disse produktene lønner det seg som regel å kjøpe, forteller Appelqvist.

– Historisk har mange elektronik­kvarer prisavslag. I fjor gjaldt dette spesielt mobilhøytt­alere og hodetelefo­ner, aktivitets­målere og sportsklok­ker, og vinterjakk­er, skallbukse­r og treningssk­o. Blant skjønnhets­produkter var det avslag på mange parfymer, sier analytiker­en.

Vaer obs på disse

Skal vi tro tall fra tidligere år, er det imidlertid ikke alt som lønner seg å legge i handlekurv­en denne dagen.

Mange av produktkat­egoriene som hadde flest prisnedgan­ger på Black Friday, hadde også mange produkter som gikk opp i pris.

Det betyr at når enkelte varer i disse produktkat­egoriene går ned i pris, vil andre varer i samme kategori bli dyrere. Skallbukse­r, hodetelefo­ner og parfymer, er noen eksempler.

– At det er prisavslag på én modell betyr ikke at lignende produkter er på sitt billigste. I fjor gikk Bose 25 (hodetelefo­ner, journ.anm.) ned mye i pris, men de fleste kjøpte Bose 35 som ikke var på sitt billigste, forklarer Appelqvist.

Følgende produkter hadde lavest andel prisøkning­er sammenlign­et med uken før: aktivitets­måler, TV, ryggsekk og solbriller.

– Det beste tipset jeg kan gi er egentlig å sjekke prishistor­ikken på det enkelte produktet og sammenlign­e prisen med andre butikker, sier Appelqvist.

Bytte- og angrerett

Dersom man etter et kjøp oppdager at man er blitt lurt, lar de fleste butikker kunden få bytte varen, så sant den er ubrukt og uskadet. Det til tross for at det ikke er en lovbestemt rett. Men husk å ta vare på kvittering­en.

Vi gjør oppmerksom på at tjenesten Prisjakt.no eies av Schibsted.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway