Aftenposten

Snø betyr større krav til sjåføren

- KJETIL FLYGIND

Etter måneder med bare veier og tørr asfalt gjør du, som bilfører, lurt i å vaere ekstra forsiktig når du skal ut på vinterføre igjen.

– Det aller viktigste er å ha gode vinterdekk, det er prioritet nummer én. De som ikke har lagt om til vinterdekk ennå, kan ikke kjøre når det snør, sier Nils Sødal i Norges Automobil-Forbund (NAF).

Skader for milliarder

Med snø og is på veien kommer også trafikkuhe­llene. Tall fra Finans Norge, som viser forsikring­smeldte skader på vogn (kasko), forteller at det hittil i år (de tre første kvartalene) har vaert meldt inn 71.200 skader. Det er ventet at dette tallet vil stige kraftig når siste kvartal regnes med.

Erstatning­sbeløpet på disse skadene er på 1,9 milliarder kroner så langt i 2017, men også dette tallet vil stige når høsten og vinterens skader tas med i regnestykk­et.

Det er fullt mulig å unngå å bulke eller å kjøre i grøften selv om veien er glatt.

– Avpass farten og hold god avstand til andre. Du kjører lettere ut hvis farten blir for høy på glatt underlag, og bremseleng­den blir betydelig lenger på glatt føre. Det å avpasse farten er ekstremt viktig, sier Nils Sødal, som også minner om at fartsgrens­ene angir maksimalt tillatt hastighet. Det viktigste er å holde en fart som gjør det forsvarlig å kjøre.

Han har en klar oppfordrin­g til deg som sjåfør:

– Følg ekstra godt med og vaer årvåken. Det er enda viktigere å ha fokus på det å faktisk kjøre bil og ikke fikle med GPS og andre ting når føret er vanskelig, sier Sødal.

Bilens «nødhjelp»

Det kan også vaere lurt å «prøvebrems­e» for å teste underlaget. Om situasjone­n tillater det kan du bremse ned for å sjekke hvor godt grep bilen din har. Da får du en pekepinn på hvordan underlaget er.

Bilene blir stadig bedre, og de elektronis­ke hjelpemidl­ene du som fører har tilgjengel­ig i bilen, blir flere. De er til for å brukes.

– Mange tok lappen for flere år siden, før vi fikk alle elektronis­ke støttesyst­emene. De laerte at man skulle tråkke inn clutchen for så å bremse og styre. Sånn er det ikke lenger. Nå er det elektronik­k, antiskrens blant annet, som sørger for at du holder deg på veien. Det er endel som må laere seg å kjenne bilen og de nye systemene bedre på glatt føre, sier Sødal i NAF.

ABS-bremsen (blokkering­sfrie bremser) er et annet system. Når ABS-bremsen slår inn, vil du oppleve at det rister og bråker litt. Mange skvetter når det skjer. Da skal man fortsette å trå inn bremsen, opplyser Sødal.

– Bruk rattet til å styre og trå så hardt du kan på bremsen. Det er da den jobber og da skal du ikke ta foten av pedalen.

Kjører du mest i byen skal du i tillegg vaere oppmerksom når du kjører inn mot kryss og rundkjørin­ger. Der kan det vaere svaert glatt grunnet bremsing med piggfrie dekk som gjør snøen glatt og polert. Du bør bremse ned i god tid før du kommer inn i krysset eller rundkjørin­gen.

 ?? FOTO: HENRIK SKOLT, NTB SCANPIX ?? Glatte veier gjør at du som bilfører må vaere ekstra påpasselig med å holde god avstand til bilen foran.
FOTO: HENRIK SKOLT, NTB SCANPIX Glatte veier gjør at du som bilfører må vaere ekstra påpasselig med å holde god avstand til bilen foran.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway