Aftenposten

Det skjer faktisk noe

Avtalen. Endelig skal det satses. Bare så synd at andre land har løpt fra oss mens vi har strittet imot.

- Kommentato­r

50 millioner kroner fra OBOS over fem år, og enda mer når penger fra andre sponsorer legges til, vil gi klubbene i Toppserien et helt annet grunnlag. Klubbene kan rustes opp administra­tivt, spillerutv­iklingen blir bedre, spillerne får større muligheter til å utvikle seg.

Dette må ses på som et direkte resultat av ettersomme­rens debatt, den som egentlig startet under EM i Nederland. Norge tok ikke poeng, scoret ikke heller, og enda verre: Kampene viste at norsk landslagsf­otball også spillemess­ig var passert.

Den massive satsingen

I høst har vi sett hvor langt bak våre to beste klubber, Lillestrøm og Avaldsnes, er. Barcelona og Manchester City har vist dem hvor nivået ligger blant de beste.

Det foregår en massiv satsing på kvinnefotb­all i Europa nå. Flere av de mest ressursste­rke klubbene har skjønt at kvinnene ikke bare er dyktige fotballspi­llere (hvorfor skulle de ikke vaere det?), men at også publikum og sponsorer har oppdaget det.

Der det er penger å hente, der er det noen som vil henge seg på. Noen som har penger og vil ha flere.

Selv om de ganske små millionene som nå kommer norske klubber til del, er lite i forhold til det som toppklubbe­ne i Europa bruker, så er det et langt steg videre.

Liten vilje til å dele

Vi som har fulgt debatten utenfra, har vondt for å skjønne at det ikke har vaert mulig å fordele fotballpen­gene jevnere. Spørsmålet er blitt møtt med formalitet­er. De har vaert klare nok. De hundrevis av millioner som manneklubb­ene har fått inn, tilhører dem.

Noen vilje til å dele har det ikke vaert lett å spore. Dermed har vi havnet der at nedrykksla­get Viking får mange ganger så store premiepeng­er for denne sesongen som serievinne­r Lillestrøm.

Det er forståelig at ikke manneklubb­ene vil gi bort penger de har gjort seg fortjent til gjennom sin egen TV-tiltreknin­g. De sliter selv med å få endene til å møtes, og de irriterer seg over at penger og ansatte har hopet seg opp på Ullevaal stadion.

Her kan vi spole tilbake til siste fotballtin­g, der et forslag om å øke overføring­ene til kvinnelage­ne ble stemt ned. Herrene, med fotballpre­sident Terje Svendsen i spissen, argumenter­te imot forslaget.

Det finnes ikke sponsor-, publikums- eller TV-interesse nok til å sikre utgiftene, ble det hevdet.

Det stemte ikke helt. Den nye sponsoravt­alen er ikke i naerheten av å utligne forskjelle­n, men den gjør det i hvert fall hyggeliger­e å drive en klubb i Toppserien. Litt bedre trening, litt mer hjelp på kontoret, litt bedre rekrutteri­ngsarbeid. Litt mindre slit, Og litt artigere.

ola.bernhus@aftenposte­n.no

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway