Aftenposten

– Det er en tøff periode for henne

- METTE BUGGE ANNE-MARIT DAHL Beitostøle­n

Selv har trønderen sikret seg mot mobiltyver­i. Hun har minimalt av informasjo­n på den.

I morgen åpner Marit Bjørgen årets skisesong med 10 kilometer klassisk på Beitostøle­n.

For henne handler det om å prestere i langrennss­poret i OL-sesongen, men langrennsd­ronningen har likevel fått med seg saken om at Nora Mørks private bilder er blitt stjålet fra telefonen hennes. Bildene er blitt delt på nett.

– Jeg syns Nora er veldig tøff. Det er ingen enkel situasjon for henne, og det er en tøff periode, sier Bjørgen.

Håndballst­jernen Mørk har tatt påkjenning­en med å stå frem i mediene, og onsdag kunne TV 2 fortelle at søster og støttespil­ler Thea har anmeldt flere menn som har delt bildene.

15 menn er foreløpig anmeldt, og det blir flere.

– Vi mener alvor når vi sier at vi skal anmelde alle som deler, sier The Mørk til TV-stasjonen.

Hun gir uttrykk for den holdningen Györ-proffen Nora Mørk har, at slik deling er forbudt.

Thea Mørk spiller selv håndball i Larvik, og ble like rasende som sin tvillingsø­ster, da hun hørte hva som hadde skjedd. Begge lover at det skal få følger, og de er sjeleglade for at Mia Landsem varslet om saken til Mørk.

Hun er kickbokser, går på Norges idrettshøg­skole, men også svaert datakyndig.

– Må ikke la dem vinne

Bjørgen skjønner at opplevelse­n går hardt inn på Bjørk.

– Men hun må ikke trekke seg fra VM og la dem som gjør sånt, vinne. Hun må vise styrke, og det klarer hun nok, mener Bjørgen.

Selv har hun ikke vaert redd for at telefonen skulle blitt hacket, men hun har tatt et bevisst valg rundt hvilken informasjo­n hun lagrer på den:

– Jeg har vaert redd for å miste telefonen med tanke på at jeg er en profilert person. Da hadde nok ting kunnet komme på avveie. Jeg har ingenting på den som ikke tåler dagens lys, sier hun.

Stor medfølelse

Langrennsv­enninnene på Beitostøle­n føler alle med Norges håndballyn­dling.

– Jeg skjønner ikke hva de som gjør det, tenker på. Det er jo bare for å vaere slem. Du skjønner jo at det ikke er bilder alle skal se. Vi vet at det kunne skjedd med oss selv, sier Ingvild Flugstad Østberg.

For lagvenninn­en Heidi Weng er tyveriene av Mørks bilder blitt en vekker.

– Man blir mer bevisst på at folk faktisk kan hacke seg inn på telefonen din og dele bilder. De menneskene må ha lite å finne på. Jeg vil ikke dele bilder uansett. Noe kan man ha for seg selv. Det er modig det hun gjør, at hun står frem.

Kari Vikhagen Gjeitnes, tidligere landslagsl­øper og nå fersk langløper på Aukland-brødrenes lag Team Santander, beskriver Mørk-saken som trist.

– Man blir bevisst selv når slike saker blir kjent. Jeg håper de som gjør slikt og de som deler privat innhold, ser hvor hardt det går inn på en person, sier Vikhagen Gjeitnes.

Ragnhild Haga forteller at langrennsj­entene på laget innimellom snakker som at noen får merkelige meldinger med upassende innhold.

– Vi deler erfaringer, det er lurt å spille på andre. Det er blitt lett å nå folk i dag på sosiale medier. Det er på godt og vondt, mener Haga.

Mari Eide på rekrutteri­ngslandsla­get sier at hun begynte å sjekke bildene på mobilen med en gang Nora-saken kom ut. Selv har hun opplevd bilder på sosiale medier som hun ikke har likt, er blitt delt:

– Det er ikke morsomt å få klint bilde ut over Twitter, slik jeg opplevde sist vinter. Jeg hadde blitt nummer åtte på verdenscup­en i Davos. Jeg visste ikke at langrennsd­ressen var så gjennomsik­tig.

 ??  ?? Kari Vikhagen Gjeitnes satser på langløp denne sesongen. Hun beskriver Nora Mørk-saken som trist.
Kari Vikhagen Gjeitnes satser på langløp denne sesongen. Hun beskriver Nora Mørk-saken som trist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway