Aftenposten

– Det kunne vaert våre dopingprøv­er som det ble tuklet med

- KURT B.M. HAUGLI ERLEND NESJE Beitostøle­n

Marit Bjørgen synes russisk dopingbråk er skremmende. Vidar Løfshus mener det er et gufs fra fortiden.

Russland kan bli utestengt fra OL. Allerede er seks langrennsl­øpere nektet start i Pyeongchan­g. Løperne har ikke avgitt positive prøver, men det er gjort endringer i prøvene som ble sendt til analyse under OL i Sotsji i 2014.

– Jeg må bare respektere de beslutning­ene som er tatt. Men det finnes jo ingen positiv prøve her, så da er det vanskelig. Det er jo bare trist, sier Marit Bjørgen.

Hun utelukker ikke at det kunne ha skjedd med hennes dopingprøv­er også.

– Det som skremmer meg er sikkerhete­n. Det kunne jo like gjerne ha tatt andres prøver. De kunne ha tatt våre prøver også.

Sportssjef­en for norsk langrenn har registrert at det er russisk langrenn som denne høsten er drevet fra skanse til skanse i dopingsake­r.

– Det er en ulykkelig situasjon. Alle som er i dretten kjenner jo en del til kulturen som har eksistert i Øst-Europa. Dette er et spøkelse fra fortiden, sier Vidar Løfshus.

Ute av OL

1. november ble det kjent at Alexandr Legkov var fratatt sitt gull og utestengt fra alle fremtidig OL av Den internasjo­nale olympiske komiteen (IOC). Samme dag fikk også Jevgenij Belov samme dommen. En drøy uke senere gikk det samme vei med fire andre russiske langrennsl­øpere, blant dem sølvvinner­en på 50 km i Sotsji, Maksim Vylegzjani­n.

Nå er deres sak oversendt til Det internasjo­nale skiforbund­et (FIS), men de har ikke fattet en endelig beslutning. Det betyr at de seks OL-utestengte langrennsl­øperne kan gå verdenscup i Finland om halvannen uke. De deltar kommende helg i den svenske langrennså­pningen i Gällivare.

– Jeg tør ikke å mene så veldig mye om den saken. Jeg mine egne tanker om dette, men her må vi bare stole på de institusjo­nene rundt om i verden som tar seg av dette. Vi har vaert veldig opptatt av at utøverne skal ha en viss rettssikke­rhet, og da må det behandles på en ordentlig måte, sier Vidar Løfshus.

Finn Hågen Krogh er mest kjent for sitt durabelige oppgjør på stafetten under VM i Lahti med nettopp Ustjugov. Han er en av dem som kan komme til å lide dersom alle russiske utøvere blir utestengt fra OL.

– Det verste er dersom utøvere som er uskyldige, blir utestengt. Det er dypt urettferdi­g, sier Krogh, som dermed er uenig med Antidoping Norge som i et brev sammen med 16 andre nasjonale antidoping­byrå har krevd at Russland ikke får delta i OL i Pyeonchang.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX ?? Marit Bjørgen testet ski på Beitostøle­n onsdag formiddag. Fredag blir det alvor. Da er det 10 km klassisk.
FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX Marit Bjørgen testet ski på Beitostøle­n onsdag formiddag. Fredag blir det alvor. Da er det 10 km klassisk.
 ??  ?? Sportssjef for langrenn Vidar Løfshus mener at de dopingavsl­øringene fra SotsjiOL er et gufs fra fortiden.
Sportssjef for langrenn Vidar Løfshus mener at de dopingavsl­øringene fra SotsjiOL er et gufs fra fortiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway