Aftenposten

Dette kan bli din neste sommerfore­lskelse

-

Verdensmes­terskapet i fotball gir oss lov til å bli glad i nasjoner og spillere vi nesten aldri ellers ser. Et godt tips for neste sommers fotballflø­rt: Overraskel­sen Panama.

faerreste antok ville oppleve et VM så sent som for et par år siden.

Vi elsker fotball

Åge Hareides historie er kjent. Sveriges Janne Andersson var avskrevet av mange som topptrener før han gjorde Norrköping til svenske mestere. Islands Heimir Hallgrímss­on hadde tenkt å fortsette som tannlege på heltid før han fikk jobben som Lars Lagerbäcks assistent, og senere ble sjef.

Det er historier som dette som gjør at mange av oss elsker VM i fotball over alle andre idrettsarr­angementer. Dette er begivenhet­en der vi gir oss selv lov til å bli fotballfor­elsket i nasjoner og spillere vi nesten aldri ellers ser. Det er ukene der vi til og med, kanskje halvt i smug, kan endre favorittla­g underveis. Noe alle fotballfol­k vet er tabu når det gjelder klubb.

Sommerflør­ten: Panama

Hvem kan vi finne på å trykke litt ekstra tett til brystet neste sommer? Det er smak og behag, men Panama er ikke noe dårlig tips. Ser vi bort fra at en feilaktig godkjent scoring sendte dem til VM, har de et lag med noen veldig spennende unge spillere.

Personlig gleder jeg meg litt ekstra til å se Iran og Tunisia, som begge imponerte stort i kvalifiser­ingen.

Vi kommer til å savne Italia

Noens suksess er andres fiasko. VM handler nemlig også om hvem vi kommer til å savne. Dette er selvsagt også personlige preferanse­r, men jeg tar neppe feil når jeg antyder at mange vil savne Italia. Én ting er at det er 60 år siden de ikke deltok. Tyngre teller det at de har vunnet hele fire ganger.

Også Nederland vil trolig vaere et litt sårt savn for flere. Semifinali­sten fra siste mesterskap var rett og slett ikke gode nok og ble fortjent satt på plass i en sterk pulje med Frankrike og Sverige. De er imidlertid ikke de høyest rangerte laget som må finne seg i å se festen fra avstand.

FIFA-rankingen forteller oss nemlig at Chile, nummer ni, ganske overrasken­de måtte gi tapt på veien. Chilenerne sjarmerte oss stort under VM i 2016. Så skal det sies at Sør-Amerika er et trangt nåløye å kvalifiser­e seg fra.

Det samme er Afrika, målt etter hvem som ikke kom seg videre. Tidligere storheter som Ghana, Elfenbensk­ysten og Kamerun blir hjemme. Hegemoniet er flyttet mot nord, med både Tunisia, Egypt og Marokko blant dem som nådde opp.

Hvem er favoritten­e?

Kan vi allerede peke på noen favoritter?

Ja, det kan vi. Selv om vi ynder å si at det er et åpent mesterskap, viser historien at VM i fotball vinnes av noen ytterst få land. Et godt eksempel: Hele seks nasjoner har vunnet EM, men aldri nådd hele veien i VM. Av de 32 som skal delta, har kun syv vunnet tidligere. Det er neppe veldig dristig å tippe at en av disse vinner igjen.

Vi vet litt mer etter trekningen som holdes 1. desember. For de mest forventnin­gsfulle blant oss er også den en veldig tidlig julegave.

 ?? FOTO: CARLOS LEMOS, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Roman Torres og Panama kan komme til å skaffe seg nye fans under fotball-VM, tror Lars Tjaernås.
FOTO: CARLOS LEMOS, REUTERS/NTB SCANPIX Roman Torres og Panama kan komme til å skaffe seg nye fans under fotball-VM, tror Lars Tjaernås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway