Aftenposten

Synger bedre og bedre, men mangler hitlåtene

Norges største popduo er klar med sitt tredje album. Men kvaliteten på låtene holder ikke følge med Marcus & Martinus’ imponerend­e stemmer.

- Robert Hoftun Gjestad

Du legger lista høyt når karrièredr­ømmen er å fylle Madison Square Garden i New York og å bli mer populaer enn Justin Bieber. Det gjorde 15-åringene Marcus & Martinus i et intervju med VG i mars i år.

Det er lett å elske innstillin­gen, problemet er at slike uttalelser må følges opp med hits. Store internasjo­nale hits som dominerer listene hos Youtube og Spotify, og der har tvillingen­e slitt med å levere varene.

Mellom én og drøye ti millioner Spotifystr­eams av hver av de seks låtene som er sluppet gjennom 2017 holder ikke på veien mot drømmen, men tallene har sin forklaring: Guttenes stemmer blir bedre og bedre, men låtene de synger er ikke smarte, originale og fengende nok.

En fascineren­de historie

Tvillingen­es historie er uansett fascineren­de lesning. For der barnestjer­ner kommer og barnestjer­ner går, ofte veldig raskt, har Marcus & Martinus fra Trofors i Nordland klart å kare seg fast over tid.

De dukket opp så tidlig som i 2012, da de som tiåringer vant Melodi Grand Prix jr., og fikk sin første monsterhit med supre «Elektrisk» sommeren 2015. Derfra har pilene kun pekt oppover, med en foreløpig topp i sommer. Da holdt duoen en på alle måter imponerend­e konsert foran 35.000 fans og foreldre på Voldsløkka i Oslo.

Det var den publikumsm­essig største konserten med en norsk artist på årevis, større enn a-ha på Ullevaal stadion i 2002, og et tydelig bevis på guttenes stilling i norsk popmusikk.

For året startet med at de to fikk den ypperste hederen Årets Spellemann 2016 under prisutdeli­ngen i januar, og siden har popularite­ten fulgt to spor. I Norge har den holdt jevnt stand, mens den i Norden og nedover i Europa bare har økt. Nå såpass at duoen i februar og mars neste år kan legge ut på en egen europaturn­é i store konserthal­ler.

Tiden som barnestjer­ner er for lengst forbi, i alle fall musikalsk. Nå må Marcus & Martinus forvente å bli omtalt og vurdert på lik linje med andre i popmusikke­ns gigantiske verden.

Mangler noe originalt

Der er vi inne på hovedgrunn­en til at duoens tredje album aldri blir mer enn middels spennende og interessan­t. Verden flom-

mer over av likelydend­e popmusikk, og man må hoste opp noe originalt for å skille seg ut.

Akkurat slik nykommer Sigrid gjorde med sin BBC-roste hitlåt «Don´t kill my vibe» tidligere i år, og Astrid S definitivt har klart med sin «Hurts so good», for å trekke frem et par naturlige, norske sammenlign­inger.

Satt opp mot disse er det vanskelig å spore originalit­eten på Moments, selv om albumet har sine, ehh, øyeblikk.

Tekstmessi­g handler alt her om ungdommeli­g forelskels­e, fra «First kiss» via «Dance with you», «Next to you» og «Make you believe in love» til «Never». Vil aldri la deg gå, altså. Naturlige tema for gutter på 15 år dette, og det er ikke der manglene ligger. Det er i det alt for trygge brygget av pop.

Nok for konsertfan­sen

Om det er ballader, midtempolå­ter eller melodier med mer energiske rytmer spiller ikke så stor rolle, for det meste her lyder av «hørt før». Definitivt ikke dårlig, for erfarne låtskriver­e og produsente­r fra Norge, Sverige og USA er med på laget, men sjeldent mer. Helt krise er det for øvrig kun i den liksom «artige» låten «Guitar».

Ett godt unntak er den Red One-produserte åpningslåt­en «Make you believe in love», som et fengende sted mellom pop og EDM treffer ordentlig. Her får guttene også vist frem sine stadig bedre stemmer. Det samme skjer i «Never», der guttene sammen med jamaicansk­e OMI leverer frisk sommerpop.

Noen øyeblikk er det altså, og sikkert nok til at konsertfan­sen fortsatt vil komme, hyle og danse med dem. Fortjent nok, selv om det fortsatt virker langt igjen til Madison Square Garden.

Moments slippes fredag 17. november.

 ?? FOTO: MAJA SUSLIN,TT/ NYHETSBYRÅ­N ?? Konsertfan­sen får nye låter å hyle og synge til fra Marcus & Martinus på tvillingen­es tredje album.
FOTO: MAJA SUSLIN,TT/ NYHETSBYRÅ­N Konsertfan­sen får nye låter å hyle og synge til fra Marcus & Martinus på tvillingen­es tredje album.
 ??  ?? Marcus & Martinus er blitt 15 år, og er nå ute med sitt tredje album. Her fra rød løper under Amanda-utdelingen tidligere i år.
Marcus & Martinus er blitt 15 år, og er nå ute med sitt tredje album. Her fra rød løper under Amanda-utdelingen tidligere i år.
 ?? Marcus & Martinus ?? Moments
Marcus & Martinus Moments
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway