Aftenposten

Mørk forstadssa­tire

-

Nickys mamma, spilt av Julianne Moore, blir drept.

Etter dette deler vi Nickys skeptiske holdning til det meste som foregår rundt ham.

Ikke minst det faktum at morens tvillingsø­ster, også spilt av Moore, flytter inn og blir farens nye partner.

Og da en utspekuler­t etterforsk­er fra forsikring­sselskapet, spilt av en opplagt Oscar Isaac, dukker opp, begynner hele forstadsti­lvaerelsen å gå opp i limingen.

Uklare roller

Dette krimplotet er vel og bra, og skuespille­rne gjør en utmerket innsats. Damon spiller her en tragikomis­k middelklas­se-streber som minner om Jerry Lundegaard i Coen-brødrenes Fargo, og som vil utløse noen mørke gapskratt.

Men parallelt har Clooney og Coen-brødrene bakt inn en handling om en svart familie som flytter inn i nabolaget.

Det utløser opptøyer, slik vi har sett i arkivoppta­k fra sørstatene på 1950-tallet, men deres rolle i filmen er uklar.

Vi får ikke vite noe saerlig om dem, de forblir kun «svarte», og vi betrakter mobbingen av dem på avstand.

De inngår ikke i resten av handlingen, så hvorfor er de med? Kanskje fordi Clooney vil minne oss om at rasismen var normalen på den tiden.

Men det virker løsrevet fra konteksten, og forsterker paradoksal­t inntrykket det hvite nabolaget har av dem – som noe fremmed som ikke «hører hjemme» der. Den britiske regidebuta­nten Francis Lee ber om sammenlign­ingen når han velger en historie om to homofile gårdsarbei­dere som overnatter i Yorkshire-heiene for å passe en saueflokk.

Han har selv lagt inn flere referanser til Brokeback Mountain, men filmen greier seg fint uten. For mye har skjedd siden sekstitall­scowboyene omfavnet hverandre mellom buskapen i den Oscarprise­de filmen.

Hovedperso­nen i Gods own country, Johnny (Josh O’Connor), er riktignok ulykkelig. Men det er ikke det faktum at han liker menn som gjør ham fortvilet. Han sliter med å finne sin plass i familien og på gården og opplever at hverken faren eller bestemoren verdsetter ham.

Etter farens hjerneslag har gården begynt å forfalle, og Johnny føler seg maktesløs. Han blir provosert da faren leier inn den rumenske landarbeid­eren Gheorghe (Alec Secareanu), men det skal forandre livet hans. Det tar bare tid før han innser at den ettertenks­omme rumeneren, som kan bidra til å få gården på rett kjøl, kan vaere hans livs kjaerlighe­t.

Guds eget land

Filmen handler om kjaerlighe­t mellom menn, men også om tilhørighe­t og kjaerlighe­t til jorden. Noen ganger er det umulig å skille lidenskape­n fra buskapen.

Når Johnny og Gheorghe går i klinsj første gangen, er det voldelig og de ruller rundt i sauemøkka. Sexscenene i Brokeback Mountain

 ??  ?? God’s own country
God’s own country
 ?? FOTO: HILARY BRONWYN GAY ?? Julianne Moore spiller Margaret og Matt Damon er Gardner.
FOTO: HILARY BRONWYN GAY Julianne Moore spiller Margaret og Matt Damon er Gardner.
 ??  ?? Kjetil Lismoen
Kjetil Lismoen
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway