Aftenposten

I dag blir disse landemerke­ne lilla

- STEIN ERIK KIRKEBØEN

Nei da, det er ikke noe galt med synet ditt. Selv om du aldri har sett Ekebergres­tauranten lilla før. Den er blitt det i løpet av natten. Tårnet på Tjuvholmen også.

Kreftforme­r har fått farge. Brystkreft er rosa. Prostatakr­eft er lyseblå. Og nå har «den glemte kreftforme­n» fått lilla.

Det markeres med at to av de mest synlige bygningene i Oslo, Tjuvtitten på Tjuvholmen og Ekebergres­tauranten, farges med lys hele døgnet 16. november.

Bukspyttkj­ertelen

Hvis du har glemt hva som er «den glemte kreftforme­n», så er riktig svar kreft i bukspyttkj­ertelen, eller pankreas. For aller første gang skal den internasjo­nale dagen for denne kreftforme­n markeres med flomlys i Norge.

Og det er på høy tid. Den ligger på fjerdeplas­s på listen over de kreftforme­ne som tar flest liv i Norge. Den tar flere liv enn brystkreft. Hvert år får rundt 800 nordmenn denne diagnosen. Bare seks prosent av dem lever fem år etter at sykdommen er påvist.

– Det er nok en av grunnene til at denne kreftforme­n får liten oppmerksom­het i forskninge­n, blant politikern­e og i mediene. Man har en fatalistis­k holdning til en sykdom hvor pasientene har en veldig dårlig prognose, sier professor Caroline S. Verbeke, som er leder for Pankreaskr­eft Nettverk Norge (PKNN).

– Bukspyttkj­ertelen er kanskje ikke «sexy» nok?

–– Det er kanskje en måte å si det på, det er i hvert fall lite oppmerksom­het rundt denne kreftforme­n. Derfor ønsker vi å øke bevissthet­en om den, svarer Verbeke.

De som får diagnosen, har en gjennomsni­ttlig levetid på seks måneder. Selv de snaue 20 prosentene som får diagnosen så tidlig at de kan opereres, lever ikke lenger enn gjennomsni­ttlig 24 måneder etter en stor og vanskelig operasjon. Det virker håpløst.

Forskning hjelper

– Vi ser fra andre kreftforme­r at det er håp. Forsknings­innsats bidrar til å bedre pasientens prognose. For brystkreft er den fantastisk forbedret på 10-15 år, sier Verbeke, som også ser fremskritt når det gjelder pankreaskr­eft.

– I USA har vi sett noen få og små fremskritt, og for den lille andelen som kan opereres, har kirurgien gjort store fremskritt de siste par tiårene. Vi håper på en intensiver­t forsknings­innsats også på dette området, og at torsdagens lilla markering kan hjelpe oss på vei, sier Verbeke.

Fersk forening

Nettverket PKNN ble dannet av pasienter, pårørende og fagpersone­r i desember 2016. Det er det første nettverket her i landet som jobber for mer oppmerksom­het om «den glemte kreftforme­n».

Lobby- og interessea­rbeid drives ofte frem av «overlevere». Siden det er få overlevere blant pankreaskr­eftpasient­ene, må pressgrupp­earbeidet med denne kreftforme­n klare seg uten pasientene­s egen innsats.

 ?? FOTO: ARASH A. NEJAD ?? Dette huset farges lilla i dag. Hensikten er å minne oss om «den glemte kreftforme­n».
FOTO: ARASH A. NEJAD Dette huset farges lilla i dag. Hensikten er å minne oss om «den glemte kreftforme­n».
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Utkikkstår­net Tjuvtitten på Tjuvholmen.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Utkikkstår­net Tjuvtitten på Tjuvholmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway