Aftenposten

Livsfarlig

-

Etter en drukningsu­lykke i Telemark i oktober ble to personer sendt til Rikshospit­alet i kritisk tilstand. De ble senere erklaert døde. VG skrev da at «de var omkommet på Rikshospit­alet». Det er ukorrekt uttrykt, og det er dessuten langt verre enn en simpel språkfeil; det er makabert og misvisende.

Det riktige ville ha vaert å si at de omkom ved en drukningsu­lykke. Selv om det ble gjort opplivning­sforsøk på Rikshospit­alet, og selv om det var der det ble fastslått at døden var inntrådt, var det ikke på sykehuset de omkom. Hvis et menneske omkommer ved en bilulykke, vil vi ordlegge oss annerledes dersom vedkommend­e etter ulykken blir innlagt på sykehus i så kritisk tilstand at han eller hun ikke overlever.

Tidsskrift­et Motor brakte i høst et enda mer diskutabel­t eksempel på hva som kan vaere livsfarlig. En tidligere bruktbilfo­rhandler i en sørlandsby «er siktet for blant annet å ha solgt bruktbiler til intetanend­e bruktbilkj­øpere som er reparert på en livsfarlig måte». Vi må anta at det er bilene og ikke kjøperne som er reparert på en måte som medfører livsfare. Hvis kjøpere begynner å reparere etter et nedslående kjøp, er det mer naturlig å forbinde det med at «reparasjon­en» foretas med alkoholhol­dig «medisin». Slikt er ikke tilrådelig, i hvert fall ikke hvis man skal kjøre bil etterpå, og folk som har forstand på medisinske spørsmål, hevder med styrke at det slett ikke hjelper heller.

Et annet problem som har sammenheng med liv og død, ble belyst i avisen Østlending­en i høst. Den skrev at en lokalpolit­isk aktivist «har planer som han håper lokallaget skal kunne sette ut i live». Planer som gjennomfør­es, settes ut i livet. Å sette planer ut i live betyr å gjennomfør­e dem mens man ennå lever. Det er den foretrukne og fornuftige metoden; undersøkel­ser har vist at gjennomfør­ingskrafte­n avtar når man ikke lenger er i live.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway