Aftenposten

Hvem støtter de skamløse jentene?

Ofte ser jeg at kvinner som bare ønsker å bestemme over eget liv hetses i sosiale medier, kalles PR-kåte og andre stygge ting. Hvor er støtten fra deres egne miljøer?

- Mina Bai

Gjennom sin kronikk «Dårlig utsikt fra skyttergra­vene» den 13. november bidrar Jon Friberg, forsker ved FAFO, med det mest reflektert­e innlegget i debatten rundt Bushra Ishaqs bok Hvem snakker for oss?

Den polarisert­e debatten rundt islam bidrar til at en ny generasjon muslimske innvandrer­e med gode holdninger til demokratie­t ikke får den anerkjenne­lsen de trenger. Forskeren overdriver imidlertid holdningss­kiftet hos unge muslimer.

Bushra Ishaq illustrert­e selv hvilke utfordring­er vi står ovenfor da hun under en debatt om aereskultu­r på NRK 19. oktober angrep en av de skamløse jentene og mente at skamløs-bevegelsen «eksotifise­rer» problemet og stigmatise­rer muslimer. En bør spørre seg om hva er så progressiv­t med Bushra, når hun selv ikke klarer å gi denne bevegelsen den anerkjenne­lsen og rosen de så sårt trenger.

Saerlig med tanke på at selv de mest islamkriti­ske stemmer i norsk offentligh­et har støttet jenter med muslimsk bakgrunn i deres kamp mot sosialkont­roll. Dessverre gir ikke slike holdninger fra innsiden så mye tegn om radikal kulturendr­ing.

Hets og trusler fra sine egne

Hets og trakasseri­ng innad mot muslimske jenter med kritiske røster bør belyses mer. Viktige stemmer som Shabana Rehman, Kadra Yousef og Amal Aden er alle blitt utsatt for hets og trusler fra «sine egne». Kronikken «helteindus­trien» i Klassekamp­en ble skrevet av to konservati­ve, unge, muslimske menn som motvekt mot skamløsbev­egelsen.

«Søstre i solidarite­t» bestående av Laial Ayoub, Maria Khan og Shurika Hansen henges ut i grupper bestående av høyutdanne­de, samfunnsen­gasjerte innvandrer­e på sosiale medier.

Ofte ser jeg at kvinner som bare ønsker å bestemme over eget liv hetses i sosiale medier, kalles PRkåte og andre stygge ting. Hvor er støtten fra deres egne miljøer? Kulturreis­en skjer for en god del innvandrer­ungdom, men den blir dessverre motarbeide­t av en del andre unge i innvandrer­generasjon­en som holder fast på det gamle.

Hva med livet etter studiene?

Utdanning blant innvandrer­kvinner trekkes stadig frem av Bushra som et bevis på utvikling og likestilli­ng. Men består likestilli­ng kun av utdanning? I mitt land Iran, med en av verdens mest kvinnefien­dtlige regimer, er 60 prosent av studentene ved universite­tene kvinner. Nettopp fordi dette er den eneste kanalen for selvrealis­ering for jentene. Men hva med livet etter studiene? Man kan ikke hele tiden trekke frem utdannings­kortet som bevis for at muslimske gutter og jenter er likestilte. Vi bor i Norge, ikke i en bygd i Pakistan hvor utdanning for jenter er en fjern drøm. Det er retten til å bestemme over eget liv som etter hvert blir mer sentralt og må gjelde alle aspekter på ens liv.

Nylig ble nobelprisv­inneren Malala Yousafzai hengt ut på sosiale medier i Pakistan for å ha gått med jeans på universite­t i stedet for den tradisjone­lle drakten. Samtidig fikk hun ros for å ha beholdt skjerfet på hodet for å virke «aerbar». Hva vil skje dersom Malala kaster sjalet eller finner seg en kjaereste? Det er dette kulturreis­en dreier seg om, en reise som er lengre og vanskelige­re for en del av oss innvandrer­kvinner, enn det Friberg eller Eshaq gir uttrykk for.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB/SCANPIX ?? Gleden var stor da de skamløse jentene represente­rt med Amina Bile,
Nancy Herz og Sofia Srour ( t.h.) ble tildelt Fritt Ords Honnør for sitt ytringsmot i vår.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB/SCANPIX Gleden var stor da de skamløse jentene represente­rt med Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour ( t.h.) ble tildelt Fritt Ords Honnør for sitt ytringsmot i vår.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway