Aftenposten

Skattesvin­delens død: Blockchain

- Bendik Norheim Schei masterstud­ent

I lys av Paradise Papers-skandalen ser vi at skattemynd­ighetene ikke holder følge med oppfinnsom­me skattesnyl­tere. Blockchain, teknologie­n bak Bitcoin, kan vaere løsningen.

Kryptovalu­ta møter mye motstand, men teknologie­n bak bør ikke avfeies. Veldig forenklet kan vi se for oss et desentrali­sert nettverk hvor alle transaksjo­ner lagres i blokker, som settes sammen i en kjede. Herav navnet blockchain.

Alt lagres som kopi hos hver enkelt bruker, noe som gjør det umulig å forfalske, endre eller slette noe.

Et blockchain-nettverk bestående av skattemynd­igheter og banker verden over, vil kunne spore alle transaksjo­ner. Dermed blir det umulig å skjule eiendeler eller overføring­er fra myndighete­ne.

Myndighete­ne må få øynene opp for fordelene ved å bygge opp et skattesyst­em på blockchain. En slik overgang vil reise mange spørsmål. Vil vi gå inn i en fremtid hvor alt må baseres på digital valuta? Hvor går grensen for personvern av skattetran­saksjoner?

Det er uansett essensielt at skattemynd­ighetene øker sin kunnskap og forståelse for teknologi. Skattemynd­ighetene ligger tiår bak, og korrespond­ansen går fortsatt pr. brev.

Skal det vaere mulig å stanse skattesvin­del, må det investeres i teknologi. Det vil ikke bli billig, men besparelse­n for samfunnet vil vaere enorm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway