Aftenposten

Hva sier domstolene om seksuell trakasseri­ng og julebord?

- Advokat Tore Lerheim advokat

Normene for akseptabel oppførsel mellom kolleger er ikke sesongavhe­ngige.

De mange oppslagene i tilknytnin­g til #MeToo-kampanjen viser at enhver virksomhet og arbeidsgiv­er må ta påstander om seksuell trakasseri­ng på alvor. Ut over å vurdere nye tiltak i form av blant annet lavterskel­tilbud for saker om seksuell trakasseri­ng, må det fremheves at arbeidsgiv­ere allerede har gode muligheter til å reagere mot seksuell trakasseri­ng ved å benytte advarsel eller oppsigelse, eventuelt også omplasseri­ng, og i ytterste konsekvens avskjed.

Arbeidsgiv­er har et selvstendi­g ansvar for å gripe inn i slike saker, uavhengig av om det kommer melding fra den som blir utsatt for seksuell trakasseri­ng eller kolleger. Saerlig bør arbeidsgiv­er vaere oppmerksom i arbeidsmil­jøer der grupper av ansatte har løsere tilknytnin­g til arbeidspla­ssen, og som kan vaere mer utsatt for uønsket press for å sikre videre engasjemen­t.

Hva er seksuell trakasseri­ng?

Rettspraks­is viser flere eksempler på saker hvor ansatte har mistet jobben som følge av seksuell trakassere­nde opptreden. Terskelen for hva som er seksuell trakasseri­ng skal ikke legges saerlig høyt. Det er tilstrekke­lig at det foreligger «uønsket seksuell oppmerksom­het som er plagsom for den oppmerksom­heten rammer».

Fra 1. januar 2018 får bestemmels­en en objektiv utforming, ved at likestilli­ngs- og diskrimine­ringsloven da vil sette forbud mot «uønsket seksuell oppmerksom­het som har som formål eller virkning å vaere krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdige­nde, ydmykende eller plagsom». Endringen er ikke ment å svekke vernet mot seksuell trakasseri­ng.

Prosess og reaksjon

Arbeidsgiv­ers valg av reaksjon må tilpasses alvorlighe­tsgraden i det enkelte tilfellet. Videre vil ha betydning om det er snakk om et enkeltståe­nde forhold eller gjentatte hendelser, samt om det er en leder som har utsatt en underordne­t for trakasseri­ng. Vanskelige spørsmål kan oppstå dersom arbeidsgiv­er ønsker å trekke frem eldre episoder. Eldre forhold kan få betydning ved valg av reaksjon, men det vil da ha betydning om arbeidsgiv­er har reagert eller kjent til forholdet uten å reagere.

For alle involverte i saker om seksuell trakasseri­ng på arbeidspla­ssen er det viktig at arbeidsgiv­er behandler saken på forsvarlig vis, og sørger for å innhente alle relevante opplysning­er og dokumentas­jon, både fra den som melder fra til arbeidsgiv­er og den som påstås å ha begått den seksuelle trakasseri­ngen, samt eventuelle vitner til de aktuelle hendelser. I saker som involverer øverste leder av virksomhet­en, bør styret håndtere saken.

Julebord er ikke et unntak

Når vi nå for fullt går inn i julebordse­songen kan det også vaere på sin plass å minne om at normene for akseptabel oppførsel mellom kolleger ikke senkes.

Domstolene legger til grunn at julebord er et jobbrelate­rt sosialt arrangemen­t hvor arbeidsgiv­er kan stille krav til de ansattes oppførsel. Om disse normene brytes kan arbeidsgiv­er med rette reagere med oppsigelse­r. Det bør heller ikke komme som noen overraskel­se at det i slike sammenheng­er stilles strengere krav til ansatte i lederstill­inger.

 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MINERVA STUDIO / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Domstolene legger til grunn at julebord er et jobbrelate­rt sosialt arrangemen­t hvor arbeidsgiv­er kan stille krav til de ansattes oppførsel, skriver innleggsfo­rfatterne.
FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: MINERVA STUDIO / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Domstolene legger til grunn at julebord er et jobbrelate­rt sosialt arrangemen­t hvor arbeidsgiv­er kan stille krav til de ansattes oppførsel, skriver innleggsfo­rfatterne.
 ?? Merete Furesund ??
Merete Furesund
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway