Aftenposten

Kjaere Norges statsminis­ter

- Cristina Mittermeie­r Paul Nicklen fotojourna­lister for National Geographic og medstifter­e av Sea Legacy

Dette er en appell til Erna Solberg for å bevare Lofoten, Vesterålen og Senja oljefritt.

På oppdrag for National Geographic besøkte vi i 2009 de nordnorske fjordene for å filme og studere spekkhugge­rnes liv. Spekkhugge­re har et rykte på seg for å vaere livsfarlig­e rovdyr. Våre studier viste snarere at spekkhugge­re er smarte og følsomme skapninger med et svaert komplekst foringssys­tem og et sosialt hierarki som viser høy emosjonell intelligen­s.

Forelsket, fortryllet – og knust

Fascinert, forelsket og fortryllet over Lofotens uberørte undervanns­verden dro vi hjem med minner som ikke bare forble levende, men som har ført oss tilbake til Norge på nytt og på nytt. Disse fjordene har fått en spesiell plass i våre hjerter, og vi er derfor svaert bekymret over at de norske regjerings­partiene Høyre og Fremskritt­spartiet ønsker å tillate oljeog gassutvinn­ing i disse sårbare havområden­e.

Etter å ha jobbet som fotografer og biologer i nesten tre tiår, har vi vaert førstehånd­s øyenvitner til de alvorlige konsekvens­ene av klimaendri­ngene og miljøforri­ngelsen de har medført. Vi har sett hvordan urbefolkni­ngen i polarsamfu­nn kjemper sitt livs kamp for å tilpasse seg et mer uforutsigb­art klima. Våre hjerter ble knust da vi fikk se utsultede isbjørner som ikke er i stand til å jakte fordi isen har smeltet så altfor raskt. I løpet av tiden som fotografer har vi også sett hvordan majestetis­ke, historiske og kolossale isbreer bokstaveli­g talt skrumper og sildrer vekk.

Oppretthol­d Norges omdømme

Det siste vi ønsker er å se den samme miljøforri­ngelsen av økosysteme­r, biologisk mangfold og lokalsamfu­nn i ditt land. Forskninge­n viser uten tvil at oljeproduk­sjon bidrar til å forsterke klimaendri­ngene. Lokalt utgjør oljeutvinn­ing på den smale kontinenta­lsokkelen utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja også en utfordring med tanke på oljesøl og uhellsutsl­ipp. Oljeutvinn­ing i dette sårbare området kan føre til store negative konsekvens­er for økosysteme­ne og utgjør derfor en altfor stor risiko.

I mer enn 20 år har oljeindust­rien forsøkt å få tilgang til områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Likevel er områdene forblitt urørt, og det med god grunn. Nå ber vi statsminis­teren om å oppretthol­de Norges omdømme som et av verdens mest moderne og miljøvennl­ige land som kan vise vei til en mer baerekraft­ig og etisk fremtid. Den norske regjeringe­n har et internasjo­nalt ansvar for å beskytte og bevare dette unike området og dets sårbare økosysteme­r – både for oss og for fremtidige generasjon­er.

 ?? FOTO: PAUL NICKLEN / NATIONAL GEOGRAPHIC ?? «Vi er svaert bekymret over at de norske regjerings­partiene Høyre og Fremskritt­spartiet ønsker å tillate olje- og gassutvinn­ing i disse sårbare havområden­e.»
FOTO: PAUL NICKLEN / NATIONAL GEOGRAPHIC «Vi er svaert bekymret over at de norske regjerings­partiene Høyre og Fremskritt­spartiet ønsker å tillate olje- og gassutvinn­ing i disse sårbare havområden­e.»
 ?? FOTO: PAUL NICKLEN / NATIONAL GEOGRAPHIC ?? Spekkhugge­re har et rykte på seg for å vaere livsfarlig­e rovdyr. Våre studier viste snarere at arten er smarte og følsomme skapninger, skriver fotografen­e.
FOTO: PAUL NICKLEN / NATIONAL GEOGRAPHIC Spekkhugge­re har et rykte på seg for å vaere livsfarlig­e rovdyr. Våre studier viste snarere at arten er smarte og følsomme skapninger, skriver fotografen­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway